KRAFT

– På tide med ny styreleder

SKIFTER UT:  Vi skal ha styremedlemmer som deler vårt syn på hva staten skal gjøre og hvilket eierskap staten skal ha. Vi utnevner ikke folk vi ikke kjenner, sier statsråd Trond Giske.
SKIFTER UT: Vi skal ha styremedlemmer som deler vårt syn på hva staten skal gjøre og hvilket eierskap staten skal ha. Vi utnevner ikke folk vi ikke kjenner, sier statsråd Trond Giske. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
30. juni 2010 - 16:16

Statkraft har bedt om at egenkapitalen i selskapet blir styrket med åtte milliarder kroner, og at staten reduserer sitt utbytte til mellom 50 og 75 prosent av det ordinære driftsresultatet.

Søknaden ble levert i februar i fjor til nærings- og handelsdepartementet i februar i fjor, og styreleder Arvid Grundekjøn har uttalt seg svært kritisk til at Statkraft ennå ikke har fått noe svar fra statsråden:

– Det er feil å si at Statkraft ikke har fått svar på sin søknad om økt egenkapital. Så lenge vi ikke har gitt et svar, er svaret nei. Selv om vi ikke har sagt et endelig nei. Vi er ikke klare for å si ja, sier Trond Giske til Teknisk Ukeblad.

– Utmerket person

Statsråden nå har byttet ut Arvid Grundekjøn som styreleder. Svein Aaser ble på generalforsamlingen i dag valgt som ny styreleder i Statkraft AS.

– Svein Aaser er en utmerket person, som har en god vurderingsevne. Jeg tror han har mye å bidra med, sier Giske.

– Utnevner folk vi kjenner

Næringsministeren har byttet ut 24 styremedlemmer siden han tok over departementet.

– Vi har et bevisst forhold til hvem vi velger inn i våre styrer. På denne måten driver vi et aktiv eierskap. Vi skal ha styremedlemmer som deler vårt syn på hva staten skal gjøre og hvilket eierskap staten skal ha. Vi utnevner ikke folk vi ikke kjenner.

Naturlig tidspunkt

Giske avviser at uenigheten med Grundkjøn har spilt noen rolle i utskiftningen.

– Det har overhodet ikke noe med uenigheten mellom oss å gjøre. Grundekjøn har sittet lenge og jeg ser på det som et naturlig tidspunkt å bytte ham ut på. Selv om jeg registrer at vi har ulike måter å føre en dialog på. Vi er ikke uenige i Statkrafts strategi om at selskapet skal bli størst på fornybar energi. Dette er ingen kritikk av det gamle styret, forsikret han.

– Statkraft vil endre strategien sin. Blant annet vil de selge seg ut av sol og trappe ned på vind- og fjernvarmesatsingen. Hva mener du om det?

– Det ser jeg frem til å diskutere med det nye styret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.