NETTARKIV

På småbedriftenes side

8. nov. 2001 - 20:09

Gode nyheter for småbedriftene har meg bekjent ikke forekommet de siste ti årene.

Dessverre har NIF ingen næringsprofil. Som ingeniører har vi rett til å oppfatte oss som viktige samfunnsborgere, men vi mangler en organisasjon som kan støtte oss.

Mange ingeniører har ledig arbeidskapasitet, samtidig som samfunnet mangler arbeidskraft. Man skulle tro at dette var en vinn-vinn-situasjon, men når ingen tar fatt i problemstillingene, skjer det heller ingenting.

Vi merker også at økonomiske hensyn er blitt altfor dominerende i norsk næringspolitikk. Blant annet som markedsført av Milton Friedmann, gjengitt i siste nummer av Magma (5-2001): Bedriftene har "ett - og bare ett - sosialt ansvar, å bruke sine ressurser og engasjere seg i aktiviteter som er beregnet på å øke overskuddet." Dette har ført til en økonomifokusering som fremfor alt er dårlig økonomi.

En dansk OECD-studie fra 1996 viser klart at innovative bedrifter har langt bedre vekst - og mer overskudd - enn de ikke-innovative. Men det er vanskelig å være innovativ når målet er kortsiktig inntjening.

Ingeniøryrket er kreativt og innovativt, vi kan lage nye ting som fungerer. Dette behøver samfunnet i dag hvor så mye svikter.

Jeg skriver mens min e-posttjeneste er nede. Med god kvalitetssikring - som også er en ingeniørdyd - kunne høyst sannsynligvis nedbruddet vært unngått.

Følgelig, vi behøver ingeniørene i næringspolitikken, og NIF må i hvert fall vise seg på banen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.