IKT

På samme modell samtidig

På Strand i Bærum sitter rundt 30 personer hos ABB Offshore Systems AS og arbeider med konstruksjonsprogrammet Vantage Plant Design (tidligere PDMS).

Samtidig sitter sju ingeniører hos polske Prochem i Warszawa og arbeider mot samme 3D modell. Systemet ble satt i drift 6. januar etter en prøvedrift siden desember.

- Dette konstruksjonsprogrammet er det vi i standardiserer på som hovedverktøy på 3D til anleggskonstruksjon eller Plant Design, sier Lars Line Vaaland , ansvarlig for informasjonssystemer i ABB Offshore Systems .

- Med tilleggsmodulen Global kan vi sette opp et system som gjør det mulig å arbeide på samme 3D modell via internett.

VPN-løsning

Med dette programmet har ABB satt opp et nav (hub) hvor det er mulig å koble til flere satellitt-brukere som kan ha forskjellig tilgang til 3D modellen. Via internett kjøres en VPN-løsning (virtuelt privat nettverk) mellom serverne som betjener brukerne.

- Løsningen er meget streng med hensyn til sikkerhet og fungerer meget bra, sier Charles Preben Strøm Halaas som er leder for tekniske IT-systemer.

- Vi får samme funksjonalitet som om våre polske partnere skulle sitte i samme bygg, sier Vaaland. - Vi har testet systemet med bruk av ISDN og bruk av bare en B-kanal, og det fungerer også bra på grunn av meget lite behov for overføring av data, legger Halaas til. Begge har riktignok langt kraftigere tilkoblinger til internett.

- Systemet er et pilotprosjekt på hvordan vi innen våre tre forretningsområder kan arbeide tettere sammen. Vi ser for oss at det blir stadig mer globalisering av virksomheten, sier Halaas. Han fremholder at kunder og de som skal fabrikkere også kan kobles opp mot systemet.

Dessuten gir et slikt verktøy full kontroll i prosjektet hele veien og sikrer bedre kvalitet på arbeidet. Det sparer både kostnader og tid.

Sterk i offshore

Bak dette konstruksjonsprogrammet står Aveva, tidligere Cadcentre. Selskapet har lang erfaring med offshoresektoren. - Aker/Kværner bruker også våre systemer, sier regiondirektør Steve Newham i Aveva Nordic. I alt har de rundt 1800 lisenser innen offshorebransjen i Norge.

- PDMS er blitt en slags de facto standard for 3D modellering i offshoreindustrien, sier produktspesialist Siri Thorsen. - Mens programvaren tidligere bare var tilgjengelig på Unix-platftorm, har langt rimeligere Windows arbeidsstasjoner (NT/2000/XP) i stor grad tatt over. Dette gjør programvaren lettere tilgjengelig for bedrifter og prosjekter av mindre størrelse.

Vantage Plant Design er en viktig brikke i Avevas portefølje, som ellers dekker flere system/programvarebehov gjennom et prosjekts livssyklys.

Aveva har hovedsete i Cambridge og er i sterk fremgang. I løpet av relativt kort tid har selskapet vokst fra 200 til over 340 medarbeidere verden over. Rundt en tredel av omsetningen kommer fra oljeindustrien. - Ikke bare brukes vår programvare i selve konstruksjonsfasen, vel så viktig er den etterfølgende vedlikeholdsfasen, sier Newham.

Aveva Nordic holder til på Lysaker ved grensen til Oslo og betjener hele det nordiske markedet. Her har de også et opplæringssenter. For Sverige og Finland brukes konstruksjonsverktøyet mest i forbindelse med design av utstyr innen tremasse og papirproduksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.