NETTARKIV

På rett spor

Anders J. Steensen
11. feb. 2002 - 12:16

Han ser ut til å trives i jobben sin, regiondirektør John Ole Grinde, der han sitter å ser ut over Drammens jernbanestasjon og bybrua som forbinder Strømsø torg med Bragernes Torg. Snur han litt på hodet, ser han den vakre gamle fabrikkbygningen til Aass Bryggeri. - Jernbaneverket er en spennede arbeidsplass for en som er teknisk interessert. Omtrent alle mulige problemstillinger innen de aller fleste fagfelt må jeg og mine medarbeidere ta stilling til, fordi det er en stor og kompeks infrastruktur vi har ansvar for. Denne jobben blir aldri kjedelig, påstår Grinde.

Han har et stort ansvarsområde. Jernbaneverket Region Sør omfatter jernbanestrekningene fra Asker til Hønefoss inkludert den påtenkte Ringerikstunnelen, Vestfold, Telemark, Agderfylkene og Rogaland. Et flertall av de planlagte utbyggingene for jernbanen i de kommende år er under hans ansvar. I tillegg til selve sporet kommer også en betydelg bygningsmasse som er knyttet til jerbanestasjoner og andre bygninger som tilhører jernbanen.

Grinde mangler derfor ikke utfordringer på jobben. Det være seg nye jernbanetraseer, sikring av overganger, dårlig skinnegang og et ikke alltid like godt fungerende signalsystem som forårsaker store forsinkelser for de reisende. Alt dette må han stå til rette for både overfor sin arbeidsgiver, politikere og mediene og oponionen - en riktig hoggestabbe.

Allikevel er Grinde en blid og jovial mann som er sikker på seg selv.

Han er født i Horten hvor hans far drev et bakeri og en institusjon i den gamle marinebyen, Grindes konditori. Et sted som nesten alle tidligere elever ved Horten Gymnas nøt godt av, siden konditoriet lå femti meter fra gymnaset. Et sikkert gjemmested for de fleste, med unntak av John Ole, når noen skoftet en time eller to.

Men baker skulle han ikke bli. - Du har et godt hode, se til å bli ansatt i staten. Det er en god og sikker arbeidsgiver, var beskjeden han fikk hjemmefra.

Dermed bar det inn på NTH, bygg- og anleggslinjen, etter at gymnaset var fullført. Etter endt utdannelse lokket jernbanen med mange utfordringer, og der har han vært siden.

Fortsatt bor Grinde i Horten, ikke så langt fra der hans far drev bakeriet. - Jeg kan ikke si at jeg savner å være baker, selv om det kanskje hadde kastet mer av seg økonomisk. Jeg trives meget godt i jobben min.

Les mer på side 10:

Bomveiene tar hele potten

Regiondirektør John Ole Grinde i Jernbaneverket liker jobben, selv om det er smått med utbyggingsprosjekter og han ofte må fungere som hoggestabbe.

Les mer om: