På polferd med Amundsen

SETTER SJØBEIN: Bjørn Amundsen sjekker om at alt er i orden før han kjører dekningsbilen inn på hurtigruta. I den grå boksen bak i bilen ligger det en datamaskin og mobiltelefon som sjekker dekningen hvert 20 sekund mens han kjører. (Bilde: FOTO: Trond Heggelund)
ON THE ROAD AGAIN: Med 200 dager i året på veien sjekker Bjørn AAmundsen kontinuerlig mobildekningen hvor han ferdes. Han er som en digital blodhund etter sorte hull eller radioskygger på dekningskartet. Legg merke til alle telefonene og utstyret på dashporet. Han har alltid med seg åtte til tolv mobiltelefoner. (Bilde: Trond Heggelund)
MEKTIG HYTTEEIER: Du kanskje ikke at Telenor Mobil er Norges største hytteier. Plasseringen av 1 150 basestasjonshytter er det Bjørn Amundsen som i stor grad har planlagt. På bildet er han i Lavangsdalen utenfor Tromsø. (Bilde: Trond Heggelund)
PÅ KONTORET: Bjørn Amundsen er mer i bilen på veien enn han er Fornebu der Telenor har sitt hovedkontor. Derfor kaller han bilen bare for "kontoret sitt". (Bilde: Trond Heggelund)
MYE I LOKALAVISENE: Bjørn Amundsen er på fornavn med journalister og pressefotografer over hele Norge. Han har alltid en lokal vinkling å gi pressen. Her blir han fotografert av Brønnøysunds Avis, mens Hutigruta ligger til kai en liten halvtime. (Bilde: Trond Heggelund)
HJELPER FISKERNE: Etter at NMT-nettet ble lagt ned av telenor har Bjørn Amundsen og telenor sørget for at det er blitt bedre GMS-dekning på sjøen. Her er han fotografert på havna i vakre Melbu. (Bilde: Trond Heggelund)
KING OF THE ROAD: Bjørn Amundsen har vært innom de fleste av landets bensinstasjoner. - Jeg prøver å leve sunt og har ennå ikke fått trailermage, spøker han. (Bilde: Trond Heggelund)
DRA TIL SJØS: Med tunga rett i munnen finner Bjørn Amundsen ut hvor det er dårlig mobildekning langs kysten. Her diskuterer han dekningsforholdene med overstyrmannen ombord i hurtigruteskipet Nord-Norge. (Bilde: Trond Heggelund)
DET VAKRESTE SOM FINNES: - Ta bilde her! Jeg insiterer. Her ser du porten til Lofoten, med nydelige Svolvær i bakgrunnen. Oslo-mannen Bjørn Amundsen er glad i Nord-Norge og Nord-Norge er blitt glad i han. (Bilde: Trond Heggelund)
UTSTYRET I ORDEN: Dashsporet i dekningsbilen til Bjørn Amundsen er nesten teppebelagt med mobiltelefoner, lommedatamaskiner, GPS-mottagere og digitale kart. Han måler også NetComs nett for at Telenor skal ha bedre dekning. (Bilde: Trond Heggelund)
HATER KABLER: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor med fiberkabler. (Bilde: Trond Heggelund)
TOPP DEKNING: Telenor har best mobildekning i Norge, selv om NetCom ikke vil at de skal få reklamere med det. Bakgrunnen til den gode mobildekningen er og blir Bjørn Amundsen. Her er han på Grattangsfjellet i nærheten av Narvik for å sjekke dekningsforholdene. (Bilde: Trond Heggelund)
GATA MI: Bjørn Amundsen er så ofte i Nord-Norge at han burde få en gate eller veistubb kalt opp etter seg. I Svolvær fant han gata til en annen nordmann med samme etternavn. (Bilde: Trond Heggelund)
JOBBER OVERALT: Mobilitet er ikke bare å slepe med seg PC-en til og fra jobb. Bjørn Amundsen er selve inkarnasjonen over en mobil nomade som jobber overalt. Her venter han på ferga i Melbu, eposten lastes ned og han svarer på folk som klager over dårlig mobildekning. Amundsen er kjent for å svare raskt og utbedrer feil fortløpende. (Bilde: Trond Heggelund)
FADERLIG OMSORG: Telenor har 7 500 GSM-basestasjoner, hvorav 99 prosent har EDGE. I august hadde de cirka 1 500 basestasjoner for 3G. Bjørn Amundsen er som en far for dem alle sammen. (Bilde: Trond Heggelund)
I AMUNDSENS FOTSPOR: Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sies spøkefult å være NetComs dyreste mann. Hver gang han har satt opp en basestasjon, så må NetCom sette opp en tilsvarende enhet. Og det koster. En basestasjon med hytte koster i gjennomsnitt en million kroner. På bildet er han i vakre Grattangen i Troms. (Bilde: Trond Heggelund)
IKKE GRESK: Slik ser det ut på mobilen når Bjørn Amundsen måler om hvordan dekningen er. I dette tilfellet sjekker han NetComs nett - og sørger for at Telenor får bedre dekning enn erkekonkurrenten. (Bilde: Trond Heggelund)
  • datatele

Bjørn Amundsen er som en digital blodhund på evig jakt etter optimale mobilforhold for det norske folk og næringslivet.

Derfor har da Norge de beste mobildekningsforholdene i verden. Telenor dekker i dag 99,8 prosent av befolkningen der de bor. Mye av æren for dette skal Amundsen ha.

Geografioversikt

Mobil dekning i Norge er synonymt med Bjørn Amundsen. Så enkelt er det. Ingen kan mer om emnet. Han er dessuten geografiekspert og er stadig på utenkelige steder ”Der ingen kunne tru at nokon kunne bu”.

På visittkortet står det at han er dekningsdirektør og ansatt i Telenor Nordic Mobile. Men i vikeligheten er dette ikke en jobb for Amundsen:

- Jeg tror jeg har en av de mest morsomme jobbene i Norge. Dette er forresten ikke en jobb i vanlig forstand – det er en livsstil!

Næringslivet er prioritert

I tillegg til alle mobiltelefonene på dashsporet i bilen, har han en ”boks” i bagasjerommet som hvert 20 sekund ringer opp for å sjekke mobildekningen.

Alt blir digitalt loggført, og er et svært nyttig hjelpemiddel for Amundsen og Telenors radioplanleggere.

For det er Bjørn Amundsen som er mannen som bestemmer i lag med Telenor-ledelsen om du eller din bedrift skal få optimal mobildekning. Næringslivet er prioritert, sier han, ettersom de legger mest penger i form av ringetid.

Asfaltsliter

Veinettet i Norge har i alle år hatt størst betydning dekningsmessig for Amundsen, som selv er en asfaltsliter med sine 100 000 kilometer i bil i året. I tillegg benytter han motorsykkel, snøscooter og båt.

I de siste årene har han jobbet hardt for at mobildekningen skulle være optimal på sjøen etter at NMT-nettet ble slått av. For øyeblikket jobber han for at mobildekningen på Norges 14 hurtigruteskip skal bli bedre.

Alltid underveis

Teknisk Ukeblad forlater Amundsen på Hutigrutakaia i Trondheim. Fra koøyet i skipet Nord-Norge ser vi at han kjører i land i sin sorte Toyota Landcruiser. Amundsen er på ny jakt etter neste polpunkt på dekningskartet. Kvelden før sa han:

- Jeg kommer aldri til målet. Jeg er alltid underveis. Bokstavelig talt.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå