ARBEIDSLIV

På medisinsk jumboplass

London: I dag må legen og pasienten vente måneder før de kan stille riktig diagnose og se resultatene av kreftbehandling. Effekten av behandlingen kan følges fra uke til uke med nye metoder. Dermed kan legen skreddersy medisinering og behandling.

Med avbildningsteknikken PET (Positron Emission Tomography) kan norske pasienter få det samme helsetilbudet som mange andre land allerede har. I tillegg vil farmasiselskapet Amersham plc sponse et internasjonalt forskningssenter for molekylærmedisin med 25 millioner kroner til innkjøp av utstyr og drift. Forutsetningen er at vi har et PET-anlegg.

Går glipp av forskningsmillioner

Amersham-sjefen Bill Castell la for et år siden millionpotten på bordet for å realisere planene. Nå etterlyser Castell en avklaring om oppbyggingen av et PET-senter: - USA, Japan og flere europeiske land har allerede PET-utstyr. Vi vil gjerne bidra til at det blir installert også i Norge, sier Castell til Teknisk Ukeblad.

Amersham har tilbudt å bidra til innkjøp av utstyr og til driften av maskinene. Forutsetningen er at norske miljøer stiller opp med 75 millioner kroner. Så langt har Norges forskningsråd gitt tilsagn om 25 millioner kroner, men de statlig eide helseforetakene har ikke penger. Og det blir ikke noe mer i 2003. Leder i sosialkomiteen John Alfheim sier til TU at komiteen ikke fant penger til PET i år.

Enighet

Assistentlege i nukleærmedisin Frode Willoch ved Rikshospitalet har i over et år jobbet for å få sykehusene med på å investere i norske PET-anlegg. Det er nå enighet mellom helseforetakene og universitetene om at en syklotron som lager markeringsstoffene (radioisotoper) skal legges til Rikshospitalet, mens Rikshospitalet og Radiumhospitalet skal få en skanner hver. Skanneren viser hva som skjer i kroppen.

- Fordelen med PET er at vi kan se de aktive prosessene i kroppen, ikke bare en avbildning av organer og svulster. Vi kan måle mengder i prosessene og endringer over tid, sier han.

Tre sykehus i Sverige og to i Danmark har foreløpig PET og det blir flere. Norge og Island er de siste land i Europa uten PET-anlegg, og Island er i øyeblikket i forhandlinger om å kjøpe sitt første anlegg.

Før og etter behandling

På Amershams Business Review Day i London pekte forskningssjef Bill Clarke i Amersham Health på to områder som gir visjonen om "personlig medisin" reelt innhold når det gjelder kreftbehandling. Det ene er før behandlingen starter: Genteknologi og bioinformatikk kan fortelle nøyaktig hvilken variant av en bestemt type kreftceller pasienten har. Noen krever en aggressiv behandling over kort tid, andre trenger bare en mildere behandling over lang tid. Ved å sette opp en prognose for utviklingen basert på genene i pasientens kreftsvulst, kan legen i større grad forutsi utfallet av behandlingen.

Den andre området er etter at behandlingen er startet: Når cellegift gis til en pasient, kan det ta måneder før svulsten er blitt redusert så mye at det synes. Med avbildningsteknikken PET og injeksjon av et markeringsstoff kan reduksjon av svulsten oppdages tidligere enn med tradisjonelle skanningmetoder. Dersom en behandlingsmetode ikke virker, kan legen avbryte og velge en mer egnet cellegift.

Science fiction?

Amersham plc har "Personalised Medicine" som visjon, der diagnose, behandling og oppfølging av behandlingen er skreddersydd for den enkelte pasient basert på genteknologi. Medisinene vil bli bygd opp ut fra pasientens celler. Konsernsjef Bill Castell i Amersham plc holder fast på at visjonen kan realiseres på fem til ti års sikt. Andre er mer skeptiske til visjonen om personlig medisin.

- Personlig medisin er nesten som science fiction. Det er neppe aktuelt før 2015. Dette er mer en visjon enn realitet i dag, sier Eirik Hernes Larsen i First Securities. Da har han mer tro på diagnosesystemene i biomedisindelen av Amersham. Selskapet kjøpte i sommer CodeLink fra Motorola. Det amerikanske selskapet lager mikromatriser for rask analyse av gener og proteiner. De første produktene er på vei ut i markedet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.