NYHETER_BYGG

På leverandørjakt

3. aug. 2001 - 11:00

I oktober løper anbudsfristen ut for leverandører til de to planlagte gasskraftverkene på Kårstø i Rogaland og Kollsnes i Hordaland. De mest aktuelle leverandørene er Alstom, Mitsubishi, Siemens, VA Tech Hydro og Enrons europeiske datterselskap Netco Europe. Også turbingiganten GE er aktuell, men da som en del av et konsortium som kan levere en nøkkelferdig løsning.

Ingen norsk ekspertise

Det finnes i dag praktisk talt ingen norsk kompetanse på bygging av gasskraftverk, men alle disse selskapene er representert i Norge. Naturkraft AS, som står bak planene, etterspør kun èn leverandør til begge de to kraftverkene, hver på 350–400 megawatt (MW). Administrerende direktør Ole Rønning poengterer at det er viktig for dem som utbyggere at leverandørene involverer norske underleverandører og norsk ekspertise, så langt det lar seg gjøre.

Naturkraft er også ute og forespør gassleverandørene. Rønning forteller at denne prosessen er blitt mer omstendelig etter at Gassforhandlingsutvalget (GFU) er oppløst, som en følge av EUs gassdirektiv. Men det kan også ha sine fordeler.

– Da er det større sjanse for å oppnå en god pris, tror han.

Opsjon i Midt-Norge

Industrikraft Midt-Norge AS, som nettopp fikk en ny, stor eier i den amerikanske kraftgiganten Mirant (40 prosent), planlegger å bygge et gassfyrt kraft/varmeverk på Skogn i Nord-Trøndelag. De venter fremdeles på ankesaken på konsesjons- og utslippstillatelsen til anlegget på 800 MW, med en forventet årsproduksjon på 6,4 terawattimer (TWh) elektrisk kraft og 1 TWh varme. Administrerende direktør Steinar Bysveen forventer at tingene faller på plass i løpet av den neste måneden, og da først vil de finne leverandør.

– Vår nye eier, Mirant, har imidlertid en opsjon hos GE på leveranser til fem gasskraftverk i Europa. Denne opsjonen kan vi benytte oss av. GE kan imidlertid bare stå for rundt halvparten av de totale leveransene. Resten, som omfatter blant annet engineering, innkjøp og konstruksjon, må vi kjøpe fra andre. Her kan for eksempel Aker Maritime og Kværner Oil & Gas være aktuelle kandidater.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.