SAMFERDSEL

På innsiden da Bane Nor testkjørte Follobanen i 200 kilometer i timen

Togene som testkjørte Follobanen mandag, nådde topphastigheten på 200 km/t. Etter to timers testkjøring hadde alt gått uten problemer, opplyser Bane Nor.

Her er toget på vei gjennom Blixtunnelen i 200 kilometer i timen.
Her er toget på vei gjennom Blixtunnelen i 200 kilometer i timen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB
7. feb. 2023 - 07:17

Ved 19.30-tiden mandag rullet nye tog fra Oslo S i retning Ski for en ny runde med testkjøring. 

Etter to timer  kunne Hilde Marie Braaten bekrefte at testkjøringen så langt hadde gått uten problemer. Braaten er senior kommunikasjonsrådgiver i Bane Nor.

Testkjøringen beskrives som rolig, der ett dobbelt togsett kjørte begge tunnelløpene uten at det oppsto problemer med anlegget.

Meningen er at belastningen økes gradvis – og at spenningen i tunnelen skal belastes maksimalt, slik at man stresser systemet mer enn ved en normal ruteplan. Under testkjøringen mandag nådde togene topphastigheten på 200 kilometer i timen.

Hvor mange dager med testkjøring som er planlagt, vites ikke. Bane Nor opplyser kun at de skal testkjøre så lenge det trengs.

– Hele hensikten med testprogrammet er å avdekke utfordringer og reparere der det eventuelt trengs, før vi endelig kan åpne Follobanen for persontrafikk igjen, sier Stine Undrum, Bane Nors konserndirektør for utbygging, i en pressemelding.

Hilde Marie Braaten i Bane Nor forteller om en vellykket testkjøring på Follobanen. <i>Foto:  Heiko Junge/NTB</i>
Hilde Marie Braaten i Bane Nor forteller om en vellykket testkjøring på Follobanen. Foto:  Heiko Junge/NTB

Bane Nor skriver at dersom det oppstår hindringer underveis etter at de har startet testkjøringen, vil det måtte legges på ytterligere tid: «Det er ikke mulig å vite på forhånd da det er informasjon som blir klart etter hvert som testingen pågår».

Uten problemer

– Vi har foreløpig ikke oppdaget feil, og anlegget fungerer så langt som det skal, opplyser Bane Nor tirsdag formiddag.

Testkjøringen fortsetter tirsdag kveld. Da er planen å teste med opptil fire doble togsett – og testingen skal trappes opp etter hvert. 

– Testkjøringen trappes etter hvert opp, og vi skal teste anlegget både på dagtid, kveld og natt. Det er per nå ikke fastsatt ny åpningsdato på Follobanen, skriver Bane Nor i en oppdatering tirsdag. 

Toget kjørte fram og tilbake gjennom natten, men avsluttet før morgenrushet. <i>Foto:  Heiko Junge/NTB</i>
Toget kjørte fram og tilbake gjennom natten, men avsluttet før morgenrushet. Foto:  Heiko Junge/NTB
Fellesprosjektet ny E16 og jernbane Arna-Stanghelle utenfor Bergen er regjeringens nest mest kostbare NTP-lovnad så langt.
Les også

Dette er milliardprosjektene

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.