På innsiden av Södra Cell Tofte

Inne i den gul-brune bygningen er sodakjelen - landets største biobrenselkjele. Her forbrennes brukt kokelut og det produseres 275 GWh i året. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Hvert år kommer det over 1,6 millioner kubikkmeter trevirke til havna hos Södra Cell Tofte. Dette tilsvarer en femtedel av alt norsk virke, men det meste importeres. De store flishaugene er godt synlig på fabrikkområdet. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Det er mange kilometer med rør som skal gås over og sveises under de 13 dagene med driftsstopp på Tofte. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Södra Cell Tofte har lange tradisjoner. - Vi fyller 110 år i år, uten at det blir den store markeringen, forteller informasjonssjef Frank Tangen (t.v) og seksjonssjef teknisk service Per Floberg. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Rune Nomel og hans mannskap skal legge ny mur inne i deler av den 100 meter lange mesaovnen som brukes til kjemikalieregenerering. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Arbeidsklær til tørk ved den 40 MW-generatoren som er tilknyttet landets største dampturbin. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Tom A. Svingen må bruke en gigantisk fastnøkkel for å justere rotasjonsovenen som veier 1000 tonn. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
100 meter lang, 1000 tonn tung og konstant roterende. Mesaovnen har nå fått nytt utstyr som gjør det mulig å skyte vekk kalkringer under drift, slik at vedlikeholdet ikke trenger å vente på driftsstopp hver 18. måned. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Her er enden på mesaovnen der den brukte kalken brennes slik at den kan brukes på nytt. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Her inne i den gigantiske biobrenselkjelen er det vanligvis brennhett: 1.100 grader celsius. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Med et brennkammer på 10x10x10 meter kreves det god lufttilførsel til sodakjelen. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
  • bildeserier

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå