På fredag snødde det faretruende mye på dette kjøpesenter-taket: Solceller med snøsmelting var redningen

Sensorer på taket sørget for at driftsteknikerne visste hvor snøen måtte smeltes først.

På fredag snødde det faretruende mye på dette kjøpesenter-taket: Solceller med snøsmelting var redningen
Ved snøfall kan hver sone av taket varmes opp med 500 kilowatt. Når snøen og skyene er borte, kan solenergiproduksjonen starte igjen. Foto: Fusen

Da kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn åpnet 27. oktober 1988, møtte intet mindre enn 77.000 opp for å se hva som hadde skjedd med det gamle metallverket i byen. På Facebook mimres det fremdeles om ribba på Café Deichman og motebutikken New, hvor man kunne kjøpe klær etter hvilken årstid man var.

Tredve år senere ble senteret gjenstand for en storstilt rehabilitering, og i den forbindelse ble det lagt solceller på to tredeler av den 10.000 kvadratmeter store takflaten. Torsdag i forrige uke ble dette taket dekket av snø. Mye snø. Så mye at alarmen gikk i kontrollrommet til driftsavdelingen.

– Jeg fikk en autogenerert tekstmelding om det før jeg skulle på jobb. Da jeg kom fram, var det bare å skynde seg inn og vri om bryteren, sier Poja Beige, en av drifsteknikerne på Down Town.

12 snølastsensorer

Han sikter til en bryter i det såkalte switche-skapet for solcelleanlegget. Det gir to valg: Normal drift, det vil si innhøsting av solenergi, eller å sende strøm fra nettet ut til de 3600 panelene, slik at de varmes opp og smelter snøen.

I dette tilfellet nærmet snøvekten seg 80 kilo på én av vektsensorene. Selv om kritisk punkt for taklast på senteret er 75 kg/m2, betydde ikke det at de nesten hundre år gamle søylene som holder bygget oppe, var i ferd med å kollapse.

Innos Weight Watcher Fusen Energi snøsmelteanlegg solceller solenergi solcellepaneler Down Town Porsgrunn
Down Town i Porsgrunn er et av de eldste kjøpesentrene i Norge. Hvert år besøker om lag to millioner senteret. Bilde: Citycon

– Totalbelastningen på takkonstruksjonen er alltid lavere enn det som måles under solcellepanelene med vektsensorene, forklarer Ronald Mikkelsen, driftsleder på Down Town.

– Derfor vurderte vi aldri å stenge senteret på grunn av denne snøen, sier Poja Beige.

Han forteller at snømengdene minker radig når de setter i gang smeltefunksjonen, som kan kan forsyne hver sone av taket med 500 kilowatt.

– Taket er inndelt i fire soner, og vi har vektsensorer som viser hvor på taket det er mest snø, sier Beige.

Ikke automatisert

Selv om de i alt 12 vektsensorene er koblet til det sentrale driftsanlegget, starter ikke smeltingen automatisk når vekten når en viss verdi.

– Vi kunne lagt inn en slik automatisering. Men hittil har vi valgt å la en operatør, som kan følge med på både værmeldingen og vektmålingene, ta det endelige valget, sier Thor Christian Tuv, daglig leder i Fusen Energi, som har levert solceller til bygget.

Ifølge Poja Beige skal imidlertid driftsteknikerne snart få muligheten til å slå på smeltefunksjonen fra mobilen.

– Det vil være en stor forbedring når snøen laver ned som i forrige uke, sier han.

– Etter min mening fungerte alt som det skulle i denne situasjonen. Men tenk deg hvor hektisk det kunne blitt for måkemannskapet med det snøfallet. I stedet for stress fikk Poja en tekstmelding og vred om en bryter, oppsummerer Thor Christian Tuv.

Les også

Tidligere: manuell måking

I gamle dager, da jernverket fremdeles var i drift, var ikke snølast et problem på dette bygget. Den voldsomme varmen fra smelteovnene steg til værs, og snøen rakk aldri å ligge lenge på taket før den smeltet.

Etter ombyggingen er imidlertid taket isolert etter alle dagens regler, og varmen fra butikkene og deres to millioner årlige kunder lekker ikke ut. I hvert fall ikke den veien.

Dermed er oversiden av taket kald om vinteren, og snøen legger seg like herlig der som på bakken rundt senteret. Løsningen som har vært praktisert de tredve årene fra senteret åpnet til de installerte det kombinerte solcelle- og snøsmelteanlegget, har vært å gå opp på taket og måke for hånd.

– Det hendte at det var 12 mann der oppe, sier Poja Beige.

Han beskriver et omstendelig regime med sikkerhetsrutiner, avsperring av områder rundt bygget og bortkjøring av snø. Og mye svette.

– Heldigvis slapp vi å gjøre den jobben, konstaterer han.

Weight Watcher: prisbelønt, norsk patent

Eierne av senteret hadde en 24-timersavtale med et vaktmesterselskap om umiddelbar utrykking ved kraftig snøfall. Jernsøylene i det gamle bygget er blitt sprø med alderen, og med flatt tak blir belastningen fort stor, særlig når snøen er våt.

På slike tak kommer patentet til norske Innos til sin rett.

– Skader på taket unngår man også. Det er vanskelig å skyfle bort snø uten å komme borti tekkingen, kommenterer Tommy Strömberg, daglig leder i Innos, selskapet som har levert snøsmelteanlegget.

Weight watcher-patentet deres ble faktisk kåret til årets teknologi-innovasjon i tyske PV Magazine i 2018. Strömberg og co har aldri lagt skjul på at fjellstrøk og andre områder med mye snø sørover i Europa er et marked de har tro på.

– De har flere soltimer enn oss, og de har flere solcelleanlegg, sier han og legger til at Weight Watcher-systemet også kan ettermonteres på eksisterende solcelleanlegg.

Les også

– Nedbetaler seg selv

Selv om eliminering av overvekt er hovedformålet med det, har det også en annen positiv effekt: Flere dager med produksjon av solenergi. I kalde perioder kan det, som kjent, gå uker og måneder før snøen smelter i Norge. Det betyr null energiproduksjon fra solceller på flate tak.

Samme dag som snøsmeltingen startet etter det kraftige snøfallet på Down Town i forrige uke, var solcellene i gang fra klokka 14. Dagen etter var det sol og full produksjon igjen.

Ifølge leverandørene kan investeringen i snøsmelting på toppen av et tradisjonelt solcelleanlegg forsvares fordi man får så mye mer ut av solcellene. Inntektene fra de ekstra dagene med energiproduksjon er langt på vei tilstrekkelig til å finansiere hele systemet, hevder de.

– Produksjonskurven til Down Town viser at de har hatt solenergiproduksjon nesten hver dag i 2020, sier Thor Christian Tuv.

Mer strøm enn ventet

Anlegget til Down Town, som fortsatt er å regne som verdens største solcelleanlegg med snøsmelting, har nå vært i drift i 17 måneder. 2020 var første hele driftsår. Ifølge driftslederen ved senteret, Ronald Mikkelsen, har det gått over all forventning. Nærmere bestemt 30 prosent over forventning.

– Vi var forespeilet en årlig produksjon på 750.000 kilowattimer og endte på 920.000, sier han.

Det dekker godt og vel 18 prosent av kjøpesenterets energibehov og brukes til belysning, oppvarming og kjøling av bygget.

Ifølge Mikkelsen har det vært lite bry med det store kombinasjonsanlegget.

– Jeg synes det stort sett har gått greit, sier han.

Her er en video Fusen Energi har lagd om prosjektet:

Solceller og snøsmelting på Citycon Downtown i Porsgrunn
Les også