T2

På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Smartklokka Pebble snakker med telefonen din.

Du kan selv snekre applikasjoner til smartklokken Pebble.
Du kan selv snekre applikasjoner til smartklokken Pebble. Bilde: Pebble Technology
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. jan. 2013 - 17:38

Den etterlengtede smartklokken lanseres 23. januar. Det kom frem under elektronikkmessen CES i Las Vegas tidligere denne uken.

– Vi er akkurat klare til å få dem ut, fortalte Eric Migicovsky, leder for klokkeprosjektet, til New York Times under CES.

Snart kan TV-ene bli billigere

Les også:

Visning kan skreddersys

Det unike med klokka, er at visningen på displayet kan skreddersys med ulike applikasjoner. I tillegg skal smartklokken kunne kommunisere med iPhone eller Android-telefoner, ifølge gründerne.

På denne måten kan klokka settes opp slik at den fungerer som alt fra sykkelcomputer til fjernkontroll.

Som sykkelcomputer henter den GPS-data fra mobiltelefonen din og viser frem for eksempel hastighet og tilbakelagt avstand.

Som fjernkontroll kan den styre musikkspilleren på for eksempel telefonen din.

Applikasjonene kan lastes ned fra en egen appstore, eller klokkeeieren kan utvikle egen programvare til klokken.

TEST: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Folkefinansiert teknoprosjekt

Utviklingen av klokken er finansiert gjennom folkefinansiering, eller såkalt crowdfunding.

Etter å ha mislyktes med tradisjonell finansiering fra investorer, klarte gründerne i Silicon Valley mai å samle inn over 10 millioner dollar gjennom en kampanje på Kickstarter.com.

Klokka skulle egentlig vært lansert i september i fjor, og frustrerte bidragsytere lurte lenge på hva Pebble Technology drev med.

Ved å investere 115 dollar, skulle man få sin egen Pebble når konseptet var ferdig utviklet.

TEMASIDE: Alt om pulsklokker

E-paper-skjerm

Klokka er utstyrt med e-paper skjerm på 144 x 168 piksler, som skal gi god kontrast også i dagslys, ifølge produsenten. Skjermen er optimalisert for lesing i dagslys, og er av samme type som de nye Kindle lesebrettene.

Pebble som sykkelcomputer.
Klokka er utstyrt med e-paper skjerm på 144 x 168 piksler, som skal gi god kontrast også i dagslys, ifølge produsenten. Skjermen er optimalisert for lesing i dagslys, og er av samme type som de nye Kindle lesebrettene.Pebble som sykkelcomputer. Pebble Technology

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Klokka har et innebygget treakset akselerometer, vibrasjonsvarsling og Bluetooth  2.1+ EDR og 4.0 for å kommunisere med smarttelefoner.

Armbåndsuret har videre en Cortex-M3 ARM mikroprosessor og kjører FreeRTOS som operativsystem. Batteritiden på klokken er syv døgn, ifølge utviklerne

Kan snekre applikasjoner selv

Klokka kan for eksempel settes opp slik at den viser påminnelser fra kalenderen din. Påminnelsen kan fjernes fra skjermen ved å riste på armen. Klokka kan også settes opp slik at den varsler for eksempel nye eposter, meldinger fra sosiale medier eller hvem som forsøker å ringe deg.

Enten kan man laste ned ferdig utviklede applikasjoner til klokken fra en egen appstore, eller man kan snekre sine egne.

Pebble som vise epost.
Pebble som vise epost. Pebble technology

 

For det første kan folk bruke tjenesten iftt.com (If this, then, that) til å utvikle enkle tjenester basert på push-levering av data til klokken.

Dersom du er litt mer avansert, kan du snekre egne applikasjoner i Pebble SDK (Software Development Kit).

Klokka kan kjøre flere applikasjoner samtidig, sammen med klokkefunksjonen og påminnelser.

Flere nettmedier spekulerer stiller imidlertid spørsmål ved hvorvidt Apple kommer til å slippe til applikasjonen til Pebble i Apple app store. En av årsakene skal angivelig være at Apple holder på med sitt eget klokkeprosjekt.

85.000 bestillinger

Nå har over 85.000 personer bestilt klokka, og gründerne var nødt til å finne en produsent i Kina. Den opprinnelige planen var å fremstille noen få tusen eksemplarer i Silicon Valley, ifølge gründerne.

– Når du lager noen få tusen klokker, kan du tillate noen feil. Men du når du skal lage 85.000 klokker, må du være helt sikker på at hver eneste brikke i puslespillet passer sammen, sa Migicovsky til New York Times.

Bidragsyterne til prosjektet er de første som får klokkene, deretter kan andre kjøpe dem.

Gammel idé, nytt konsept

Ideen bak Pebble er ikke helt ny.

Under navnet inPulse startet gründerne bak Pebble med å utvikle en prototype av en smartklokke med deler fra gamle mobiltelefoner. De lanserte deretter inPulse, en smartklokke som kunne kommunisere med Blackberry-telefoner.

Nå lanserer de altså en ny klokke som kan kommunisere med iPhone og Android-telefoner.

Allerede i 2004 presenterte Bill Gates klokka Spot (Smart Personal Object Technology). Teknologien var forut for sin tid, og ble ingen suksess, ifølge Guardian. Salget av Spot sluttet i 2008 og i fjor avsluttet Microsoft tjenesten som støttet klokka, ifølge The Guardian.

Les også:

– Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner  

Norske Silje vant prestisjetung teknologipris

Volvo kobler biler til nettskyen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.