IKT

På alle fire

Intel flerkjerneprosessor. ILLUSTRASJONSFOTO
Intel flerkjerneprosessor. ILLUSTRASJONSFOTO
27. juli 2006 - 08:00

Ikke før har vi så smått vent oss til at moderne prosessorer skal ha to kjerner, så presser den intense konkurransen mellom Intel og AMD frem neste trinn og det er fire kjerner.

Full av selvtillit over ytelsestallene til sine nye Core Duo 2 prosessorserie har Intel nå annonsert at de ligger foran skjemaet med fire kjerner og at de kommer i fjerde kvartal i år.

Det er tidsnok til å konkurrere med AMDs 4x4-serie.

På trygg grunn

Teknisk sett er Intel igjen på trygg grunn. Core Duo 2 banker AMD på alle punkter, men finansielt står det dårligere til.

AMD har rotet det til for prosessorkjempen de siste årene, først ved å slå dem på effektiv arkitektur, så med overgangen til 64-bits arkitektur, så var det flerkjerne og til slutt i ytelse per watt.

Kunden har rømt i hopetall og Pentium-navnet har mistet den gamle gløden. Nå er det AMDs tur til å få kjørt seg.

Her ser ikke ordrebøkene så rufsete ut som hos storebror, men det hjelper lite hvis ikke ytelsen er på topp og kraftforbruket på bunn. Da kan tingen fort endre seg.

I god til før juleforberedelsene vil Intel starte salget av de nye firekjerneprosessorene som bygger videre på Core Duo 2 arkitekturen. Kodenavnet er Kentsfield for desktopmaskiner og Clovertown for servere.

Fire kjerner på samme brikke

Selv om vi nå får fire kjerner i samme brikken er ikke spranget så stort som man skulle tro.

I virkeligheten er det snakk om to tokjerneprosessorer koblet sammen på samme brikke.

Uansett vil en slik samling av råsprek prosessorkraft stille enorme krav til minnebåndbredden og det spørs vel om den delen av arkitekturen henger med i svingene.

Det som er klart er at serviceprosessoren Clovertown får vesentlig bedre minnearkitektur for å håndtere slike flaskehalser.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.