ENERGI

Ozonvarsel på nett

De høye UV-nivået er grunnet tynt ozonlag, skyfri himmel og at sola står høyest på himmelen ukene rundt St.Hans, skriver Norsk institutt for luftforskning (Nilu) i en pressemelding.

– Dermed passer det godt å åpne nye internettsider for publikum og media om UV-stråling og ozonlaget i dag, kommenterer informasjonssjef Geir Endregard på Nilu.

Sidene bygger på erfaringer siden påsken 2001, og har separate sider for de forskjellige landsdelene pluss Svalbard. For alle landsdelene gis det detaljerte varsler og måleresultater for siste dag, måned og år både for UV-stråling og ozonlagstykkelse.

Nilu har også laget egne spesialsider for sommeren 2001 med data fra et instrument plassert på Hvaler i Østfold. Sidene oppdateres automatisk hver dag ca. kl. 1500 med dagens verdier og varsel for morgendagen for nevnte landsdeler.

Innhold

For alle landsdeler gis det UV-prognoser for morgendagen for lavlandet pluss fjellet (egen for snøområder i fjellet). I tillegg vises plott over siste 30 dager og siste 365 dager både for observert UV-stråling og ozonlagstykkelse.

Detaljer om dagens observasjoner finnes også. Det er rikelig med lenker og fakta­artikler om ozonlaget og UV-stråling. Egne sider om helseeffekter og solbeskyttelse er laget i samarbeid med Den Norske Kreftforening.

Målingene kommer stort sett fra UV-nett som er et målesystem for overvåking av naturlig ultrafiolett (UV) stråling i Norge. Nettverket er et samarbeid mellom Sosial -og helsedepartementet og Miljøverndepartementet og systemet opereres av Statens strålevern og Statens forurensningstilsyn (SFT) ved Nilu. Sidene vil være i drift kontinuerlig året rundt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.