IKT

Øyet som aldri blunker

16. juli 2001 - 07:08

To standard videokameraer er installert en og en halv meter under vannflaten i det store stupebassenget i det flunkende nye badeanlegget i trønderhovedstaden. Disse filmer kontinuerlig skrått ned i retning bunnen av bassenget.

– Signalene overføres til et videokort i pc'en i kontrollrommet, som digitaliserer bildene kameraet tar. En programvare analyserer bildene. Dersom programvaren registrerer et objekt som ligger i ro i mer enn 30 sekunder, utløses en alarm på pc'en, forklarer utviklingsingeniør og prosjektleder Leif Idar Langelandsvik i Ceetron ASA, som har levert overvåkningssystemet med programvaren Dynamic Surveillance.

Alarmen går både ved lydsignaler på pc'en og ved visuelle signaler på skjermen.

Ceetron holder til i nabobygget til Pirbadet i Trondheim – Pirsenteret – og kunne knapt finne en mer egnet testinstallasjon for den nye anvendelsen av programvaren sin.

– Det er en klar fordel at programvaren, som vi har konfigurert for å detektere objekter i svømmebasseng, kan brukes sammen med standard overvåkningskamera og pc. Dyre ekstraløsninger er derfor unødvendig, sier Langelandsvik.

Systemet ble nylig installert, og forløpige tester viser lovende resultater, ifølge Ceetron-ingeniøren. Han påpeker at det lar seg gjøre å modellere for at alarmen kan gå også på andre måter. For eksempel kan det være aktuelt å la badevaktene få lydsignalene direkte inn i øret via hodetelefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.