MOBIL

Øyeblikket Nokias MeeGo-drøm døde

Slik gikk det til at Nokia gikk for Windows Phone i stedet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. juni 2011 - 14:36

MeeGo var operativsystemet Nokia skulle satse alt på for å konkurrere med iPhone og Android. Det ble introdusert som et samarbeid mellom Nokia og Intel, som slo sammen sine Linux-satsinger til ett prosjekt i 2010.

Men som vi nå vet går MeeGo mot en stille død for Nokias del. Det til tross for at Nokias nye sjef, Stephen Elop, snakket varmt om det i fjor høst. Nokia går i stedet for Microsofts plattform Windows Phone 7.

Slik døde MeeGo

Nøyaktig hvordan dette gikk til har vært ukjent for offentligheten frem til nå. Businessweek har gravd i saken, og publisert en artikkel hvor detaljene rundt MeeGos død kommer frem.

Artikkelen tar blant annet for seg et møte mellom Stephen Elop og utviklingssjef Kai Oistämö 3. januar, hvor Oistämö hadde uttrykt bekymring for at MeeGo ikke ville greie å konkurrere mot Android og iOS. Dette førte til at de intervjuet en rekke Nokia-ansatte om MeeGo.

Før det første intervjuet skal Elop ha tegnet opp det han visste om MeeGo-planene på en tavle. Etterhvert som intervjuene gikk sin gang fylte han opp tavlen med mer og mer informasjon, og resultatet var slående.

Nokia ville bare klare å lansere tre MeeGo-telefoner før 2014. Dette ville ikke vært i nærheten av nok til å stå imot flommen av Android-enheter som lanseres hvert år.

"Oh shit"-øyeblikket

4. januar snakket Elop med Oistämö, som beskriver samtalen slik:

- Det var i sannhet et "oh shit"-øyeblikk - og virkelig, virkelig smertefullt å innse hvor vi var, sier Oistämö til Businessweek.

Oistämö sliter ifølge avisen fortsatt med å holde tårene tilbake når han snakker om saken.

- MeeGo var det kollektive håpet til selskapet, og vi hadde kommet til konklusjonen at keiseren ikke hadde noen klær. Det er ikke en fin ting.

Dermed ble det klart at de måtte finne en annen løsning, og den kjenner vi i dag. I år skal det lanseres minst en Windows Phone-telefon, mens det neste år skal lanseres flere. Samtidig kommer Symbian til å dø ut, og MeeGo har en uviss skjebne hos Nokia. 

Selskapet har sagt at de skal lansere en telefon med MeeGo, men vi tipper Nokia ikke vil nøle med å drepe den telefonen dersom de ikke ser noen god grunn til å fortsette med utviklingen av operativsystemet.

Les hele artikkelen på Businessweek.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.