KRAFT

Oxy-tilhengerne samlet

Daniel Rees
14. mai 2008 - 07:00

Denne formen for rensing av CO 2 baserer seg på å brenne kull eller naturgass i rent oksygen. Resultatet blir dermed tilnærmet ren CO 2 som avgass, som kan pumpes rett ned i bakken. Styrken til oksygenforbrenning er at både den oksygenproduserende enheten og CO 2-tankene kan produseres og driftes av spesialiserte selskaper, mens den kraftproduserende industrien kan konsentrere seg om å produsere strøm.

Mange kraftselskaper og leverandører la frem ferske data på konferansen, blant annet det australsk-japanske Callide-prosjektet, og svenske Vattenfall som har startet opp et lite pilotanlegg i Tyskland. Utfordringen er imidlertid fremdeles å få mer praktisk erfaring med forbrenningsprosessen før den kan settes inn i et storskalaanlegg.

Likevel mente de fleste deltakerne på konferansen at oxyforbrenning kommer til å bli den rimeligste måten for å rense utslipp av CO 2. Andre miljøer hevder på sin side at post-combustion eller pre-combustion er best. Men ifølge John Topper, leder for Det internasjonale energibyråets (IEA) klimaprogram, er det galt å tro at en av disse tre vil «vinne» og dominere fremtiden alene.

– Vi snakker om tre veier til målet, og alle har sine styrker og svakheter. Det er liten grunn til å tro at en løsning vil passe for alle kraftverk, mener John Topper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.