T2

Ovnen ekte mannfolk smelter for

Kaldsteking. Med induksjonstopp skal det litt til å svi fingrene - så sant du ikke putter dem oppi panna eller gryta.
Kaldsteking. Med induksjonstopp skal det litt til å svi fingrene - så sant du ikke putter dem oppi panna eller gryta. Bilde: BEHA
Trond Heggelund
12. okt. 2007 - 11:02

I gå i fella. En induksjonsovn er ikke det samme som en komfyr som kun har keramisk topp! Induksjon er en fysisk metode å generere spenning ved hjelp av et variabelt magnetfelt.

En induksjonsovn er noe mye mer, og bruker elektromagnetisk induksjon til å varme opp et kokekar. Det spesielle er at varmen skapes direkte i kokekarets bunn. Fordelene er meget god varmeregulering, lavt strømforbruk, enkelt renhold og samtidig får du enovn som er veldig barnevennlig.

Men hvordan blir det varme? Det er to prinsipper som er av betydning for oppvarmingen:

Magnetisk hysterese

Istedenfor en varmekilde ligger det en spole under keramikkplata. Når det sendes strøm igjennom denne blir det dannet et magnetfelt. Strømmen skifter hele tiden retning, og da vil magnetfeltet også stadig skifte.

Kokekarbunnen vil først bli magnetisert i en retning, siden i en annen. Det at atomene i kokekaret stadig skifter magnetiseringsretning vil avgi varme.

Virvelstrøm på kjøkkenet

Spolen som lager det varierende magnetfeltet vil i tillegg indusere en raskt pulserende elektrisk ”virvelstrøm” i kokekarets bunn.

Det er tungt for strømmen å bevege seg igjennom kokekar-bunnen fordi den har en viss motstand i seg. Når strømmen likevel presser seg hit og dit blir det avgitt ”friksjonsvarme”.

Koker raskt

Induksjonsovn er raskere å bruke enn både keramiske topper og gass

Fordelene er mange: Induksjonsovnen er tre til fire ganger ganger raskere enn ordinære keramiske topper. Det vil si at den er på linje med eller kanskje raskere enn gass under oppvarming.

Induksjonsovnen reagerer også umiddelbart når du vil senke varmen. Fordi det er kjelebunnen som varmes opp og ikke selve kokesonene brenner ikke matrester seg fast i samme grad som før - koketoppen er betydelig enklere å rengjøre.

Spar strøm med mange watt

Mange av ovnene som selges har i dag en såkalt Booster-funksjon. Det vil si at den har en ekstra forsterket effekt på noen kokefelter med inntil fire kilowatt! Til tross for dette er induksjonstopper faktisk strømbesparende. Enkelte produsenter hevder at du med en inuksjonsovn bruker 25 prosent mindre strøm enn ovner med tradisjonelle ovner.

Ulempene med induksjonsovn er at prisen er noe høyere enn på tradisjonelle ovner, samt at induksjonsprinsippet gjør at du må skifte en del panner og kasseroller. Kjeler med stål- eller støpejernsbunn er eksempelvis magnetiske og dermed egnet til induksjonstoppene som er magnetiske. Skaff deg en magnet og test pannene dine.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.