KRIGEN I UKRAINA

Overveldende FN-flertall krever at Russland trekker seg ut av Ukraina

Folk klappet etter avstemmingen.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ba FN-delegatene stemme for resolusjonen som krever at krigen avsluttes og at Russland trekker sine styrker ut av Ukraina.
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ba FN-delegatene stemme for resolusjonen som krever at krigen avsluttes og at Russland trekker sine styrker ut av Ukraina. Foto: Mary Altaffer/AP/NTB
23. feb. 2023 - 22:32

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt et krav om stans i kamphandlingene i Ukraina og at Russland trekker styrkene sine ut.

Etter at resolusjonen ble vedtatt med 141 mot 7 stemmer, brøt det ut applaus i salen. 32 land avsto fra å stemme. Resolusjonen er ikke bindende, men avstemningen viser hvor stor støtte Ukraina har rundt i verden.

– Dagen før det som markerer ett år siden Russlands brutale invasjon av Ukraina, står igjen verden samlet om å få en slutt på krigen. Det at et overveldende flertall av land stemte for resolusjonen i FNs hovedforsamling, viser sterk støtte til Ukraina. Norge fortsetter sin støtte til Ukraina politisk og økonomisk, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en e-post til NTB.

Vedtaket støtter opp om Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, ber om umiddelbar stans i kampen og krever at Russland umiddelbart, fullstendig og betingelsesløst trekker tilbake sine styrker.

– Ønsker å leve

Da han åpnet FN-møtet, fordømte generalsekretær António Guterres Russlands angrep på Ukraina 24. februar i fjor.

– Invasjonen krenker vår felles samvittighet, sa Guterres. Han kalte årsdagen for invasjonen «en vond milepæl for det ukrainske folket og for verdenssamfunnet».

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa før avstemningen at FN-delegatene var kommet til et avgjørende øyeblikk.

– Aldri tidligere har grensen mellom det gode og det onde vært så tydelig. Ett land ønsker bare å leve. Det andre ønsker å drepe og ødelegge.

– Støtte til varig fred

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen snakket på vegne av de nordiske landene i FN-forsamlingen.

– I dag legges en resolusjon for fred fram for oss. En resolusjon som ber oss fordømme den brutale aggresjonen. Som ber oss støtte en omfattende, rettferdig og varig fred basert på prinsippene i FN-charteret, sa Løkke Rasmussen.

Han sa at de nordiske landene ville stå ved det de har forpliktet seg til i charteret og oppfordret delegatene til ikke å gå glipp av muligheten til å stemme for fred.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen er helt enig med sin svenske kollega, øverstkommanderende Mikael Bydén, som nylig ba alle svensker være forberedt på krig.
Les også

Forsvarssjefen: – Vi har dårlig tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.