KOMMUNIKASJONSLØSNINGER

Overvåkingstjenesten

Ved å bruke overvåkingsfunksjonene i svitsjene samt vurdere statiske IP-adresser, øker du påliteligheten i nettverket.

Det er mye snadder å hente for feilsøking med administrerbare svitsjer. Spesielt kan SNMP være et nyttig verktøy.
Det er mye snadder å hente for feilsøking med administrerbare svitsjer. Spesielt kan SNMP være et nyttig verktøy. Bilde: Istockphoto
30. mars 2013 - 06:06
Vis mer

Tekst: Per André Horpen, Goodtech Products

Svitsjer med administrasjon/styring gir mulighet til å se detaljert om hva som skjer på nettverket.

Utdyper problemene

Variantene uten styring (”unmanaged”) kan rapportere feil via relé som tap av en strømforsyning eller linkproblemer. Ulempen er at releet ikke forteller hva som er galt, bare at noe er galt.

I mange tilfeller er det nødvendig å få mer detaljert informasjon om hva som skjer i nettverket. Dette kan også bidra til at servicepersonell er bedre forberedt før en servicereise, og den kan også gi advarsler før kritiske feil oppstår.

Noen funksjoner som er inkludert i administrerbare svitsjer kan også bidra til å forme trafikken på nettet i en mer økonomisk og sikker måte, andre funksjoner kan bidra til feilsøking og retting. 

Enkel men kraftfull 

Simple Network Management Protocol (SNMP) er kort oppsummert det som hjelper deg å motta informasjon om funksjonene omtalt i denne artikkelserien. SNMP er standardprotokollen som lar deg motta det som kalles «traps» fra svitsjer på nettverket, og også annet utstyr. Under administreringen av svitsjene er det mulig å definere en rekke traps som skal sendes til forskjellige mottakere. 

En trap kan for eksempel sendes når en strømforsyning feiler, når en redundant ring er brutt, når båndbreddebruken på bestemte porter er over en brukerdefinert grenseverdi og så videre. Protokollen gjør det mulig for brukeren å få full oversikt over hva som har skjedd, hva som skjer, og også hva som kan komme til å skje på nettverket.

Klar tale 

Protokollen er ikke bare i bruk på svitsjer, men det meste av utstyr som kan kobles til nettverket. Protokollen gjør det derfor mulig å få en god oversikt på hele nettverket. Det er for eksempel ingen vits i å bygge opp ett redundant nettverk uten å vite om det kjører på primær eller sekundærlink.

Å ha to redundante strømforsyninger hjelper ikke i det hele tatt, hvis du aldri ser når en av dem har feilet. På administrerbare svitsjer er det SNMP som sørger for at du får veldig detaljert informasjon om statusen på nettverksutstyret. Mange automatiseringssystemer støtter SNMP, slik at det å implementere de mest grunnleggende advarslene fra nettverket, er ikke en vanskelig og tidkrevende oppgave. 

Statiske ip-adresser?

Som alt annet utstyr som er koblet til et nettverk, trenger en administrerbar svitsj en IP-adresse for å kunne nås. Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) er en protokoll for å tildele en IP-adresse til en node, det være seg en PLS, en server eller en svitsj. 

Den utnevnte DHCP-serveren deler ut ip-adresser til utstyr ved oppstart og når det ber om en ip-adresse. Dette er en ganske bekymringsløs måte for å få satt ip-adresser på i nettverket, men når det gjelder industrielle nettverk, har denne funksjonen en stor ulempe; hvilke svitsjer eller servere har hvilke ip-adresser?

For å kunne se på nettverket på et senere tidspunkt, å gjøre feilsøking enklere, eller hvis det er noe på nettverket som bør konfigureres, blir livet så mye lettere med statiske IP-adresser.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.