IT

Overvåking med mobilen

Espen Zachariassen
4. feb. 2009 - 11:27

– Har du oversikt over hvor mange ganger du har henvendt deg til dine venner med det velkjente spørsmålet ”hvor er du?”

Slik innleder Google lanseringen av sin nye sporingstjeneste Latitude, hvor mobiltelefonen avslører hvor du befinner deg.

Ikke nøyaktig

Tjenesten er en valgfri funksjon i Google Maps for mobil. Den oppgir ikke din eksakte posisjon, men gir et inntrykk av hvor du befinner deg på et bestemt tidspunkt.

Latitude er naturlig nok frivillig og kan aktiveres med en konto hos leverandøren.

Og Google oppfordrer brukerne til å invitere venner og familie til å melde seg på tjenesten.

Holde oversikt

Når de har akseptert invitasjonen, vil deres profilbilde vises på et kart i din mobiltelefon.

Det offisielle formålet er ikke overvåking, men å gjøre det enklere å møte venner på impuls, eller la deg holde oversikt over vennegjengen ved større arrangementer som fotballkamper eller konserter.

Hva så med personvernet?

– Vi har selvfølgelig tenkt hardt og lenge på å sikre at brukerne har full kontroll på hvordan, og når, de ønsker å bli funnet. Selv om du har delt din posisjon, kan du skjule denne fra enkelte venner eller alle dine venner ved behov - eller slå av Google Latitude helt når du måtte ønske, skriver leverandøren i en pressemelding.

– Du kan også justere personverninnstillingene slik at du deler akkurat så mye eller lite om din posisjon som du ønsker, ifølge selskapet.

Tjenesten fungerer på Black Berry, Windows Mobile (som HTC) og Symbian 60 (som Nokias Smarttelefoner), men foreløpig ikke på Iphone.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.