KRAFT

Overvåker sterke bånd i kraftbransjen

GÅR STATKRAFT ETTER I SØMMENE: Konkurransetilsynet har øynene på Statkrafts posisjon i kraftmarkedet.
GÅR STATKRAFT ETTER I SØMMENE: Konkurransetilsynet har øynene på Statkrafts posisjon i kraftmarkedet. Bilde: Knut Strøm
Jannicke Nilsen
12. juni 2007 - 08:48

Kraftprodusentene har tette bånd med hverandre som følge av omfattende grad av krysseierskap og samarbeid, viser en rapport.

- Faren er at en aktør kan bli så stor at den lar være å produsere kraft for å få prisen opp og dermed utøver markedsmakt, sier avdelingsdirektør Jostein Skaar i Konkurransetilsynet til Dagens Næringsliv.

Rekordår

Fjoråret ble et rekordår for kraftselskapene, hvor høy produksjon og høye kraftpriser medførte at Norges ti største kraftprodusenter oppnådde svimlende resultater. De ti største kraftprodusentene tok i fjor ut 10 milliarder kroner i utbytte.

På oppdrag fra Konkurransetilsynet har har Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) gått kraftbransjen etter i sømmene. En rapport viser nå tette bånd mellom kraftprodusentene gjennom krysseierskap og i brukseierlag der selskaper i et bestemt område samarbeider om felles utnyttelse av vannressursene, skriver avisen.

Overvåkes

Statkraft har nå tilsynets øyne på seg i kraftmarkedet. Statkraft eier Trondheim Energiverk og er hovedaksjonær i BKK og Agder Energi.

- Vi vil være skeptiske til slike oppkjøp særlig i lys av at vi to ganger tidligere har grepet inn mot Statkrafts erverv i dette markedet, sier Skaar til avisen.

Kjøper fortsatt

Men Statkraft vil fortsette å kjøpe flere kraftaksjer.

- Vi har gitt klart uttrykk for at vi ønsker majoritet i de regionale kraftselskapene vi har medeierskap i i dag. Det betyr i praksis BKK og Agder Energi. Utover dette har vi ingen planer om å kjøpe kraftselskaper, sier konserndirektør Ragnvald Nerø i Statkraft til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.