OLJE OG GASS

Overskuddet redusert med 60 prosent

UTFORDRINGER: Helge Lund og Statoil får store utfordringer i gassmarkedene hvor etterspørselen synker, konkurransen hardner og prisen faller drastisk.
UTFORDRINGER: Helge Lund og Statoil får store utfordringer i gassmarkedene hvor etterspørselen synker, konkurransen hardner og prisen faller drastisk. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
11. feb. 2010 - 09:14

Statoil hadde i 2009 et driftsresultat på 121,6 milliarder kroner mot 198,8 året før. Årsaken en lavere olje- og gasspriser, samt høyere driftsomkostninger. Petroleumsproduksjonen er som lovet, med et snitt på 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Konsernsjef Helge Lund mener at de leverer et god resultat i et krevende marked. Prosuksjonen har økt med to prosent til tross for nedgang i produksjonen på norsk sokkel.

– Aktivitetsnivået er høyt og produksjonen viokser i samsvar med planene våre, sier Lund i en pressemelding.

Svak produksjonsvekst

I forhold til tredje kvartal er fjerde kvartalsresutatat mer positivt. Driftsresultatet var på 33,5 milliarder kroner, mot 37,8 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Nedgangen skyldes i hovedsak at gassprisene er nær halvert, 48 prosent, og at marginene i raffineringsvirksomheten er redusert med hele 55 prosent.

Oljeprisen var derimot runt 17 prosent høyere. I tillegg hadde selskapet en vekst i petroleumsproduksjonen på fire prosent.Tror på mer petroleum

Gjennom et omfattende lete- og boreprogram, samt tilgang på nye ressurser internasjonalt, er reserveerstatningsraten bedret. Den er kommet opp i 73 prosent, men Statoil produserer fortsatt mer olje enn de finner.

– Jeg er overbevist om at vi vil forbedre denne ratene framover, sier Helge Lund. Han viser til at selskapet har en rekke prospekter som ennå ikke er offisielt godkjent, sanksjonert, og derfor ikke kan bookes som ressurser.Usikker prognose

For inneværende år anslår Statoil en egenproduksjon på rundt 1,950 millioner fat oljeekvivalnter per dag. Det er noe usikkerhet knyttet til dette tallet da det er avhengig av en stabil ettersørsel etter gass.

Flere prosjekter vil bli satt i drift i løpet av året, det gjelder større utbygginger som Gjøa, Vega og Vega Sør, samt Morvin, alle på norsk sokell.

I tillegg kommer prosjektet Leismer Demo i drift i fjerde kvartal.Vokser internasjonalt

Lund understreker at selskapet er i posisjon til å opprettholde produskjonsveksten fram til 2012 tross svake gassmarkeder.

– Vi har også ressurser til å underbygge vekst etter 2012, sier han. I 2012 er anslaget for egenproduksjon på 2,1 - 2,2 millioner fat per dag.

I oktober 2009 passerte Statoil en milepæl, da nådde oljeproduksjonen internasjonalt en halv million fat per dag. Den største veksten i oljeproduksjonen framover vil komme internasjonalt gjennom prosjekter blant annet i Brasil.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.