KRAFT

Overdriver atomtrusselen på Kola

RUSTES OPP: Atomkraftverket på Kola er rustet opp for drift i nye 15 år. Bellona er kritisk til manglende konsekvensutredning, men Statens Strålevern er ikke bekymret.
RUSTES OPP: Atomkraftverket på Kola er rustet opp for drift i nye 15 år. Bellona er kritisk til manglende konsekvensutredning, men Statens Strålevern er ikke bekymret. Bilde: BELLONA
Ole K. Helgesen
7. juni 2007 - 07:02

Både norske og danske forskere advarer mot å stole blindt på den russiske rapporten om risikoen for en kjedereaksjon i atomlageret i Andrejeva-bukten.

Den kan være en del av et politisk spill fra russisk side.Krisemaksimerer

– Russerne er flinke til å krisemaksimere når det tjener deres egne interesser. Og ved å skape usikkerhet rundt dette får russerne gode kort på hånden når de skal forhandle med norske myndigheter, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han forteller at det til og med finnes et eget begrep for kunsten å skjule sine egentlige hensikter i Russland.

– Derfor er det viktig å holde hodet kaldt i denne saken, og sørge for å få alle fakta på bordet, understreker han.Spiller på frykt

Forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt støtter uttalelsene til Godzimirski.

– Russerne har ofte spilt bevisst på folks frykt for atomkraft for å få andre til å rydde opp etter seg. Jeg kan ikke si om det er overdrivelser i akkurat denne rapporten. Men vi må i alle fall være bevisst på at det kan være et sett av mulige forskjellige interesser i denne saken, sier han.

Russisk interesse

Også atomforsker Steen Hoe fra den danske Beredskabsstyrelse mener at russerne kan ha interesse av å overdrive saken, og støtter bekymringen for at den russiske rapporten er et forsøk på å få andre til å ta regningen.

– Om de russiske myndighetene overdriver i rapporten om Andrejeva, vet jeg ikke, men de har i hvert fall ingen interesse av å underdrive, sier han til den danske avisen Ingeniøren.Spillbrikke

Bellona fikk i forrige uke tilgang til opplysningene om atomlageret i Andrejeva-bukten.

Bellonaleder Frederic Hauge avviser at de har blitt brukt som en brikke i et politisk spill.

Bellona-medarbeider Igor Kudrik tar telefonen og forsikrer om at atomfaren er reell. Teknisk Ukeblad får oversendt en oversettelse av uttalelser fra Andrey Gagarinsky, visedirektør i Kurchatov Institutt.

Kudrik mener disse uttalelsene understreker at Bellona har rett i sine påstander om atomlageret.

- Korrekt av Bellona

«Når det gjelder miljøstiftelsen Bellona, så de har alltid vært «antiatomkraft». Det er forresten ikke så verst. Man skal snakke om disse problemene og sette spørsmålene på agendaen. Dette er nødvendig. Bellonas uttalelse om trussel av ny Tsjernobyl er en riktig påstand, sier Gagarinsky til det russiske nettstedet ww.newizv.ru.»

Dette sitatet ble oversatt av Kudrik og sendt til Teknisk Ukeblad per epost.

Ingen haussing

Leder Ole Harbitz i Statens Strålevern sier til Teknisk Ukeblad at han heller ikke deler forskernes oppfatning om at russiske myndigheter hausser opp atomtrusselen på Kola.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.