OLJE OG GASS

Overbevist om egen strategi

ØKER PRODUKSJONEN:  - Vi er et av de få oljeselskapene som øker produksjonen. Dette skyldes feltene i Algerie og Angola, sier Helge Lund.
ØKER PRODUKSJONEN: - Vi er et av de få oljeselskapene som øker produksjonen. Dette skyldes feltene i Algerie og Angola, sier Helge Lund. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
30. juli 2007 - 12:35
Vis mer

– Det viktigste for Statoil nå er ikke resultatet, men hvordan vi posisjonerer oss strategisk. Oljeetterspørselen vil øke eller holde seg på samme nivå. Det ser ikke ut til at høye oljepriser endrer forbruksmønsteret, sier Lund.

Han forteller at rapporter tyder på at konvensjonell oljeproduksjon når sitt toppnivå allerede 2011 – 12. Deretter må produksjonen av olje fra ikke-konvensjonelle kilder øke. – Verden blir mer avhengig av olje fra OPEC og nasjonale oljeselskaper. Tilgangen på nye ressurser blir ikke bedre.

– Ting tyder på at vi når peak oil-scenariet og at reserveerstatningen må komme fra ikke-konvensjonelle kilder som oljesandsreservoarer, eller fra andre kilder, sier Lund. For et år siden hadde han en annen oppfatning. Da var scenariet med peak oil helt utenkelig.Må utvikle nye olje og drivstoffer

Nylig har Bush -administrasjonen fått overlevert en analyse fra det amerikanske energidepartementet som forteller at USA må ta tøffe og langsiktige tiltak for å sikre sin energiforsyning og sørge for at den er bærekraftig.

Analysen anbefaler Bush-administrasjonen å satse på ikke-konvensjonelle oljeforekomster som oljesand, utvikle syntetiske drivstoffer, satse på fornybar energi, samt en storstilt satsing på fangst og lagring av CO2.

– Dette samsvarer med Statoils strategi, og viser at vi posisjonerer oss riktig i forhold til framtidens utfordringer. Nemlig CO2-fangst og -lagring, utvikle dypvannsressurser i den meksikanske golfen, fusjonen med Hydro, styrke samarbeidet med nasjonale oljeselskaper i andre land, samt utvikle energi fra fornybare kilder, påpeker Lund.11 milliarder etter skatt

Statoil kan vise til et godt resultat for 2. kvartal i år.

– Dette er det nest beste i vår historie, sier Lund. Resultatet etter skatt var på 11 milliarder kroner, som er opp fra 9,8 milliarder samme kvartal i fjor. Dette til tross for at driftsresultatet var dårligere, ned fra 29,9 til 26 milliarder. Årsaken til at resultatet etter skatt allikevel øker, er økt produksjon i utlandet hvor skatten er langt lavere enn i Norge.

– Avkastningen av investert kapital er fortsatt god. Vi er et av verdens ledende oljeselskaper. Avkastningen på 23,6 prosent viser at vi skaper gode verdier for våre aksjonærer og eiere, sier Lund.

Lund er også fornøyd med HMS-utviklingen i Statoil hvor kurven viser en synkende tendens i forhold til antall skader.Økt oljeutvinning gir store gevinster

Leteaktiviteten i Statoil er god. Hittil i år er det gjort funn i alle de syv letebrønnene som Statoil har boret. I felt der partnere har ansvaret er resultat noe dårligere.

– Jeg vil også legge vekt på økt oljeutvinning. Vi fordobler levetiden på Huldra etter at vi har installert en kompressor på feltet. Kompressoren koster oss 680 millioner kroner, mens gevinsten er 28 millioner fat olje. Dette viser at det ikke bare er forlenget oljeproduksjon som er viktig. Det viser også at det gir en betydelig økonomisk gevinst. Vi kan vente flere slike prosjekter i framtiden, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.