ARBEIDSLIV

Over til mekatronikk

16. jan. 2001 - 20:44

En rekke kunder som opprinnelig bestilte enklere platevarer, ønsker nå de samme varene fylt med elektriske, mekaniske og elektromekaniske komponenter.

For å tilpasse seg den nye virkeligheten, har TH de tre siste årene investert rundt 20 millioner kroner i nye maskiner. De holder til på industriområdet Solgaard Skog like ved Mosseporten og startet i 1944, den store nødens år.

AluminiumGrunnleggeren ingeniør Thorleif Kristiansen hadde ansvaret for produksjonen hos kasserolleleverandøren Il-O-Van. Den tids aluminium var ikke av det mest robuste slaget, og etter hvert ønsket det norske folk å få reparert kjelene. Dette var en forretningsidé som mildt sagt gikk på tvers av Il-O-Vans egen, så ingeniør Kristiansen begynte for seg selv, han.

Han hentet for eksempel såkalt duraluminium i flyvrak og fikk av Forsyningsdirektoratet i Oslo anvisning på renaluminium i bytte. Platene skar han til rondeller og formet til kasserollebunner i en dertil egnet maskin, hvorpå de ble lagt inn i gamle kasseroller og sveist på plass.

Th. Kristiansen er med andre ord litt eldre enn de fleste norske bedrifter i sitt slag, som stort sett ble grunnlagt i årene etter krigen.

Vaskemaskiner

Fra kasserollebunner tok bedriften steget til mer avanserte deler for Elto vaskemaskiner, etterkrigstidens store slager. Senere overtok Th. Kristiansen nærmest hele produksjonen av disse husmordrømmene. Norge var preget av stor optimisme, og industriens muligheter var enorme. På den tiden kunne alle lage alt, for alle trengte alt.

Men tidene forandret seg og TH med den. Dagens TH er mer allsidig orientert og leverer ikke lenger bare enkle platekomponenter.

– Over seksti prosent av det vi selger, er ferdigvarer og halvfabrikata. I økende grad leverer vi helt ferdige produkter eller sammen-monterte moduler direkte til kundens sluttmottaker, sier sivilingeniør og daglig leder Nils Tore Kristiansen, som er sønn av grunnleggeren.

Firmaet leverer blant annet komplett Tandbergs konferanse-TV. Den nyeste modellen mottok en pri for sitt design. Nå øker også komplettproduksjonen av avanserte Tomra-produkter, blandemaskiner for offset-trykkerier og Vendsafe salgsautomater.

På ett sted

Utviklingen mot mer mekatronikk er noe Kristiansen gjenkjenner fra bilindustrien og fra telekommunikasjon. Mer og mer av produksjonen flyttes ut. Den skal foregå på ett sted i stedet for at komponenter blir sendt land og strand rundt. Sluttmontasjen et helt annet sted, slik man gjerne gjorde tidligere. Da skulle merkevareeieren skru sakene sammen, fordi det borget for kvalitet. Noe annet var utenkelig.

I dag sier guruer som Ford-sjef Jack Nasser, at det er likegyldig hvor en Ford eller for den slags skyld en Jaguar er skrudd sammen, bare den leveres til riktig tid, holder de oppsatte kvalitetsmål og har riktig navn.

Andre blir kunder hos TH fordi varene de trenger, er særlig krevende å lage og krever akkurat den spesialkompentanse mossingene har på avansert platebearbeiding; Volvo Aero Norge er en slik kunde, med stadige bestillinger for eksempel på utløpsledeskovler for gassturbiner. Disse lages i avanserte legeringer og krever sin fagperson og sin maskin; lasersveising, varmpressing og finpussingen skjer nærmest med tannlegepresisjon.

Ny maskinpark

TH har i dag 120 ansatte og vil selge for 115 millioner kroner i år. Glinsende Trumpf laserskjærere står på rekke og rad. I hallen innenfor står lange rekker av nye Amadaer og knekker platebiter, mens atter andre foredler dem videre. Bitene blir til pulverlakkerte kabinetter med varierende grad av innhold, en hel skog av dem. Alt er datastyrt med 1/10 millimeter toleranse.

– Du kan sitte og tegne en bit, og sende fila ned til maskinoperatørene. Før du rekker å gå ned trappa for å se resultatet, ligger biten på bordet. Det er helt rått, i forhold til før. Vi bruker de samme Ideas-tegneprogrammene som våre store kunder, og denne type datakraft og -intelligens sørger for full fleksibilitet, sier Kristiansen med glød i blikket.

Arbeidsmetoden gir den samme kvalitet og nøyaktighet på prototyper som på serieprodukter. Moderne CNC-maskiner gir meget stor fleksibilitet og gjør selskapet velegnet for mellomstore serier.

– Sånn sett blir vi kundestyrt på den riktige måten; vi er til for kunden og ikke omvendt. Når vi klarer å opparbeide oss en slik tillit at vi dessuten blir gjenstand for ultramoderne outsourcing, da blir vi jo stolte og glade!

Gode dataminner

Hele detalj-grunnlaget ligger lagret i dataminner på en anselig mengde gigabyte. Det er bare å legge inn riktig type plater i maskinenes magasiner og trykke på knappen. Avanserte data- og produksjonsmaskiner og gode hjerner har uten tvil reddet langt flere bedrifter enn TH.

– Kan man ikke overleve ved å stå og lage de samme enkle produktene som før, så får man bli litt smartere, spille mer på lag med kundene, utvikle greiene sammen med dem, og sørge for å få til en harmoni. Verre er det ikke, men det krever tid, tålmodighet, kunnskap og kapital, sier Kristiansen.

De som tror at bare IT-industri er kunnskapsbasert, er velkomne til Moss på studiebesøk. Kristiansen etterlyser imidlertid en industripolitikk som legger opp til foredling.

– Mye av Norges verkstedbaserte foredling skjer på tross av hva Stortinget og styringsverk finner på. Og nå skal jo snart alle jobbe i offentlig sektor, hvem skal sørge for verdiskapingen da?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.