OLJE OG GASS

Over fire billioner fat olje igjen

Philip Lambert tror ikke oljeepoken i Norge nærmer seg slutten.
Philip Lambert tror ikke oljeepoken i Norge nærmer seg slutten. Bilde: Foto: Helge Hansen
Ole K. Helgesen
3. apr. 2007 - 12:14

– Det finnes fire til fem billioner fat olje igjen. Til nå er det produsert én billion fat. Det er ikke problemer med reservene, utfordringene er knyttet til kostnader og investeringer i produksjonskapasitet, sier Philip Lambert. Han holdt et lengre innlegg om fremtiden for norsk petroleumsvirksomhet på Norskehavskonferansen i Stjørdal.

Mangel på 50 millioner fat

Ifølge den britiske eksperten stiger etterspørselen etter olje med 1,7 prosent per år. Samtidig synker produksjonen på eksisterende oljefelt med 5 prosent i året. – Innen ti år vil det bli et gap på hele 50 millioner fat per dag som må fylles. Hvem skal fylle dette gapet? Jeg tror Norge kan spille en viktig rolle, sier Lambert.

Norge sentralt

– Det er feil å si at norsk sokkel er moden. Barentshavet er et av de mest umodne områdene i verden. Til og med i Nordsjøen finnes det mye ressurser som kan utvinnes, ifølge analytikeren. Han kaller Norge en bastion av politisk stabilitet, og skryter den norske oljemodellen opp i skyene.

– Den norske modellen er den beste i verden. Ifølge mitt regnestykke er den verdt 900 milliarder dollar.

Fusjonen

Det er ikke første gang Lambert skryter av den norske oljemodellen. I november sa han til Dagens Næringsliv at den norske staten har organisert seg perfekt ved å ha store eierandeler i to oljeselskaper som konkurrerer med hverandre. I sitt foredrag på Norskehavskonferansen sa han ikke om han fryktet at StatoilHydro-fusjonen ville skade norsk oljepolitikk.

I 2005 ble produserte tre millioner fat olje Norge, men oljeproduksjonen synker. Med dagens teknologi klarer vi å utvinne om lag 50 prosent av de påviste oljeressursene på sokkelen. Myndighetene har en ambisjon om å utvikle fem milliarder ekstra fat oljereserver i løpet av ti år.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.