IT

Over bekken etter vann

Espen Zachariassen
21. jan. 2008 - 07:00

Risco

  • Utspring fra IT-miljøet ved sykehuset i Tromsø.
  • Omsetter for 4,5 millioner kroner.
  • Vant viktig kontrakt med sin løsning Arcidis, som gjør digitale røntgenbilder og pasientopplysninger tilgjengelig over nett og sparer sykehusene for store transportutgifter.


Helse Nord bruker i dag millionbeløp på å frakte røntgenbilder og tilhørende pasientopplysninger mellom sykehusene.

Rent praktisk skjer dette gjerne ved at informasjonen brennes på cd og kjøres med taxi eller sendes med post.Det ligger en stor innsparingsmulighet å sende denne informasjonen digitalt, og i fjor utlyste Helse Nord IKT en kontrakt om slike tjenester. Den anslåtte verdien på avtalen var tre millioner kroner, og da krever reglene for offentlige anskaffelser at kontrakten lyses ut i alle EØS-landene.

Ett tilbud

Etter anbudsfristens utløpt kunne helseforetaket gjøre opp status: Kun ett firma hadde levert inn tilbud: Bedriften Risco, med sitt system Arcidis, som ligger noen kilometer unna hovedkvarteret til Helse Nord IKT ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Og selskapet har sitt utspring fra IT-miljøet ved sykehuset.- Jo, jeg ble overrasket, medgir rådgiver Hallbjørn Tørring, som har håndtert anbudskonkurransen hos Helse Nord IKT.

- Ikke regelbrudd

- Det var flere som meldte sin interesse, men kun ett foretak som kom med et tilbud. Om det skyldes sterkt press i markedet tør jeg ikke spekulere i. Det er uansett ingen tvil om at vi har fulgt reglene for offentlige anskaffelser i denne saken, selv om vi endte opp med å handle lokalt, sier Tørring til Teknisk Ukeblad.I utlysningsteksten antydes en kontraktsverdi på tre millioner kroner. Da partene signerte avtalen, var beløpet kommet opp i mer enn åtte millioner kroner. Ifølge Tørring har ikke Risco diktert prisen i etterkant.

- Tre millioner kroner var en anslått investering ut fra de følingene vi hadde i markedet. I tillegg påløper kostnader knyttet til drift og vedlikehold, forklarer han.- Kunne diktert

Hos lille Risco med en årlig omsetning på 4,5 millioner kroner sto jubelen i taket før jul. I utgangspunktet skulle de ha konkurrert med langt større aktører, som Siemens og Agfa.

- I ettertid ser vi jo at vi kunne ha satt akkurat den prisen vi ville, men vi kunne jo ikke annet enn å ta utgangspunkt i at andre ville kaste seg inn i konkurransen, sier daglig leder Svein-Harald Utgård.Opplæring

- Hvordan kunne prisen øke fra anslåtte tre til over åtte millioner kroner?

- Lisensprisen på vår løsning er 3,5 millioner kroner. I tillegg kommer drift og støtte i tre år. Kurs og opplæring må til, svarer Utgård. Denne kontrakten er et være eller ikke være for virksomheten.

- Veien frem til det første salget er den lengste mila. Vi er nødt til å vise at vi kan få dette opp og stå, understreker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.