DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Consolvo lavest - vil ha 70 mill. for rehabilitering av Måløybrua

Etter å ha gjort tjeneste i over 44 år får Måløybrua i Nordfjord velfortjent rehabilitering. Consolvo fra Lier har gitt det laveste av fire anbud på oppdraget. Det er på 70,3 millioner kroner.

Måløybrua ble tatt i bruk i desember 1973 og åpnet offisielt av kong Olav et halvt år senere. Nå er den så skadet av kloridinntrenging at det trengs omfattende rehabilitering.
Måløybrua ble tatt i bruk i desember 1973 og åpnet offisielt av kong Olav et halvt år senere. Nå er den så skadet av kloridinntrenging at det trengs omfattende rehabilitering. Foto: vivest.no
23. jan. 2018 - 12:05

Alle deltakerne i konkurransen er spesialister på rehabilitering. BMO Entreprenør fra Kongsberg har andreplassen med et anbud på 73,9 mill. De to siste er Ypsilon Contractors fra Skien (84,8 mill.) og Visinor Rehab fra Narvik (88,3 mill.). Prisene ligger på samme nivå som byggherreoverslaget.

Måløybrua inngår i riksveg 15. Den krysser Ulvesundet som skiller Vågsøy fra fastlandet.

Gammeldags bru

Brua tilhører en brutype som ikke bygges lenger her i landet. Den er en fritt-frambyggbru hvor korte sidespenn utgjør mesteparten av lengden. Den har to midtspenn på 124 meter pluss 33 kortere spenn. Total lengde er 1 226 meter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I likhet med mange bruer som ble bygd på 60- og 70-tallet er Måløybrua hardt rammet av kloridinntrenging som har fått armeringen til å ruste. Å rette opp skadene dette har medført, blir den viktigste oppgaven for entreprenøren som får kontrakten.

Det skal bli katodisk beskyttelse på steg, underkant kasse, underkant vinger og pilarer på det meste av brua - totalt 19 000 kvm betongoverflate.

Nett av titan

Den som får kontrakten skal prosjektere og etablere det kaodiske anlegget. Oppgaven omfatter mekanisk reparasjon av skadene, etablering av kontinuitet i armering og instøpningsgods, forbehandling av betongoverflatene som skal beskyttes, montering av anode i form av et nett av titan på betongoverflatene og legging av et lag mørtel på ca. 25 mm for beskyttelse av anoder og kabler.

Entreprenøren får også ansvar for drift og vedlikehold av det katodiske anlegget i 10 år med opsjon for Vegvesenet på 10 år til.

På deler av brua skal det bare utføres mekanisk reparasjon. 50 kvm betongoverflate meisles og 18 kbm betong sprøytes på eller støpes ut.

Lukket drensystem

Det skal også utføres vedlikeholdsarbeid som ikke har sammenheng med korrosjon, blant annet utskifting av lager, fugevedlikehold og utskifting av ca. 1 000 meter rør i et lukket drensystem.

- Store deler av brua går over land, og det er mange som ferdes under den. Derfor må det være et lukket drensystem, sier byggeleder Trond Gjerland i Region vest.

- Dette oppdraget skal ikke fullføres før mot slutten av 2021. Hvorfor er byggetiden så romslig?

- Måløybrua ligger utsatt til, og en del av arbeidet som skal utføres forutsetter gode værforhold. Derfor trenger entreprenøren god tid, sier Gjerland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.