ENERGI

Enormt vindkraft-engasjement – over tusen høringssvar

Motstanden mot utbygging av vindkraft på land har eksplodert.

Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
24. sep. 2019 - 07:36

Én uke før høringsfristen 1. oktober har departementet fått inn godt over tusen høringssvar. Ikke overraskende er langt de fleste som har uttalt seg, negativ til utbygging av vindkraft i sine nærområder.

– Vindturbiner – et historisk feilgrep, mener aksjonsgruppen Bevar Hvaler, som mener det er «på høy tid å trekke i nødbremsen».

Mange lokale aksjonsgrupper og flere hundre privatpersoner har uttalt seg i høringen. Det har også en rekke kommuner, lokale turistforeninger, sammenslutninger og fylker.

– Trøndelag fylkeskommune fraråder den foreslåtte rammen for vindkraft på land og er innstilt på å kunne påklage ytterligere konsesjonssøknader for landbasert vindkraft i Trøndelag, skriver fylket.

Uberørt natur

I NVEs forslag er det pekt ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene.

– NVE har lagt vekt på unngå konflikter med viktige naturområder og tatt betydelige hensyn til aktuelle tema, for eksempel friluftsliv, støy, fugle- og dyreliv, kulturminner og reindrift, heter det i høringsbrevet.

Men motstand mot utbygging i sårbare naturområder er et hovedargument for motstanderne.

– Namdalske fjell med i stor grad uberørt natur og områder som er lite berørt av inngrep, er særs viktige for utøvelse av friluftsliv, jakt og fiske, både for oss som bor her, men også for tilreisende og turistnæringen, skriver Folkeaksjonen mot vindkraft i Namdalen.

Skatt og lønnsomhet

Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) peker på at mer enn 20 av de rundt 100 medlemskommunene er direkte berørt av NVE-forslaget og anbefaler at det skrinlegges fordi formålet med en nasjonal ramme ikke blir nådd.

– USS etterlyser videre moderne skatteregler for vindkraft, som tilgodeser de lokalsamfunn som avstår sine verdifulle naturressurser med en andel av den verdiskaping deres naturkapital gir grunnlag for.

Også Vefsn kommune i Nordland mener NVEs plan bør skrinlegges og viser til at oppgradering av vannkraft er mindre lønnsomt enn utbygging av vindkraft, i henhold til dagens skatteregime.

– Oppgradering av vannkraft må bli underlagt samme skatteregime som blant annet vindkraft, skriver kommunen.

Sju kommuner har samlet seg interesseorganisasjonen Norske Kjernekraftkommuner. Bak fra v: Narvik-ordfører Rune Edvardsen (Ap), Halden-ordfører Fredrik Holm (H), kommunestyremedlem i Porsgrunn Owe Ingemann Waltherzøe (INP). Foran fra v: Vardøs varaordfører Hermod Larsen (H), Heim-ordfører Marit Liabø Sandvik (Ap), Aure-ordfører Hanne Berit Brekken (Ap). Høyanger kommune var også representert ved Einar Rysjedal (R), men signerer ikke i første omgang.
Les også

Norske Kjernekraftkommuner: Disse stiller seg i front

– Bør skrinlegges

Også Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK) mener NVE-planen «i foreliggende form bør skrinlegges.» LNVK samler 47 kommuner som har eller hvor det er planlagt eller gitt konsesjon for vindkraftverk.

Jarand Rystad la mandag frem rapporten som slo fast at kjernekraft ikke er aktuelt for Norge på lang tid.
Les også

Kjernekraft i Norge: Et «ja» kan komme for sent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.