FORSVAR

Øvelse gikk helt galt: Norsk F-16 åpnet ild mot eget kontrolltårn

Norsk F-16-pilot åpnet ild mot et kontrolltårn med tre norske offiserer i under øvelse.
Norsk F-16-pilot åpnet ild mot et kontrolltårn med tre norske offiserer i under øvelse. Bilde: Henrik Skolt / NTB scanpix
NTB
24. apr. 2016 - 10:41

Episoden skjedde natt til 13. april, skriver VG. To F-16-fly skulle skyte mot mål som bakkestyrkene pekte ut, men øvelsen gikk ikke etter planen.

I stedet for å treffe målet offiserene skulle peke ut, gikk piloten i det ene flyet til angrep på et av kontrolltårnene på skytefeltet, ifølge avisen.

– Nære på 

Der var det tre offiserer, og alt skal ha gått så fort at offiserene ikke rakk å reagere før prosjektilene fra de kraftige Vulcan-kanonene haglet ned rundt dem med en takt på 100 skudd i sekundet.

– Det er alltid en viss risiko i forbindelse med øvelser og trening med skarpe våpen. Men noe slik skal selvfølgelig ikke skje. Detaljene må undersøkelseskommisjonen komme tilbake til. Men det er klart at dette var nære på, sier kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret til VG.

Roen legger til at de tar saken på det største alvor og at både piloten og de tre offiserene ble tatt hånd om av Forsvaret etter hendelsen.

Ikke første gang 

Og en gang tidligere, i 2009, ble det samme skytebanetårnet beskutt av et norsk F-16-fly.

Den gang ble skytefeltet på Tarva stengt i over to år før jagerflypilotene igjen fikk drive nattskyting der.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.