NETTARKIV

Ovasjon for Hydro-innovasjon

Ikke uventet stakk Norsk Hydro av med ONS Innovation Award, eller oppfinnerprisen, under åpningen av årets oljemesse.

– Årets konkurranse var skarp, men til slutt var det en enstemmig jury som fant at Norsk Hydros horisontale nedihullsseparator var den fremste kandidaten. Det siste jurymøtet tok bare 20 minutter, sa juryformann Erik Skaug fra Det norske forskningsrådet.

Selve utdelingen var ved statsminister Jens Stoltenberg. Direktør Bjørn Rasmussen i Norsk Hydro, sammen med Per Almdal, mannen bak ideen med horisontal nedihullsseparator, tok i mot prisen.

– Dette er en stor dag for oss. Vi har arbeidet med dette siden 1996. Neste år skal vi foreta en endelig test i en brønn på Brage, forteller Rasmussen.

Foreløpige tester viser gode resultater. Etter en lengre forsøksperiode ved forskningssenteret i Porsgrunn, oppnår Hydro en separasjonsgrad hvor oljen inneholder kun 1,5 prosent vann, tilsvarende eksportkvalitet på oljen.

– Nøkkelen ligger i at forholdene nede i reservoaret er optimale for separasjon. Det foregår raskere og bedre enn i de tradisjonelle separatorene på plattformer. Separasjonstiden er redusert fra 10 minutter til 5 sekunder, opplyser Almdal.

Separatoren er utviklet i samarbeid Kværner Oilfield Products (KOP) og Weir Pumps. – Vi ser et stort marked for denne separatoren. Dette kan bli et av våre viktigste produkter i fremtiden, mener administrerende direktør Raymond Carlsen i KOP.

Ekstrakostnadene for å plassere den første nedihullsseparatoren på Brage er på rundt 45 millioner kroner sammenliknet med en tradisjonell oljebrønn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.