MOTOR

Oslopakken hjelper ikke

Kollektivtransporten i Oslo blir ikke bedre av Oslopakke 3. Den er ikke dimensjonert for befolkningsveksten, mener Transportøkonomisk institutt.
Kollektivtransporten i Oslo blir ikke bedre av Oslopakke 3. Den er ikke dimensjonert for befolkningsveksten, mener Transportøkonomisk institutt. Bilde: Mona Strande
Stein Jarle Olsen
13. mars 2009 - 07:38

Oslopakke 3 er en viktig del av Nasjonal transportplan, som legges frem i dag.

Trangere

Ifølge en ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) for Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) vil kollektivtilbudet bli verre, til tross for flere avganger i kollektivnettet, skriver Aftenposten.

– Ja, det blir flere avganger, men samtidig blir det flere personer som må kjempe om hvert enkelt sete på buss, bane, trikk og tog, sier avdelingsleder Kjell Werner Johansen i TØI til avisen.

– Underdimensjonert

Administrerende direktør Vibeke Madsen i HSH er forskrekket.

– Dette viser at Oslopakke 3 helt klart er underdimensjonert. Den er tilpasset dagens befolkning, ikke morgendagens, og det hører intet sted hjemme, sier hun.

To modeller

Det foreligger to forslag til Oslopakke 3: Ett vedtatt av politikerne i Oslo og Akershus og ett utarbeidet av Statens vegvesen og Jernbaneverket.

Politikerne vil bruke mer på vei, mens den andre modellen gir mer til kollektivtilbudet, men fordrer også mer brukerbetaling – blant annet gjennom 78 prosent bompenger.

Statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet sier at rapporten nok har et poeng.

– Vi ser at kollektiv har et kjempepotensial. Det er god grunn til å spørre om satsingen i Oslopakken er stor nok, sier han.

Dyrt

Opprinnelig var pakken beregnet til 53,6 milliarder kroner frem mot 2027.

Den ser nå ut til å bli nærmere dobbelt så dyr, ifølge en rapport fra Dovre International.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.