KLIMA

Oslo-vannet friskmeldt

Maridalsvannet, Oslos viktigste drikkevannskilde.
Maridalsvannet, Oslos viktigste drikkevannskilde. Bilde: Stian Lysberg Solum
22. okt. 2007 - 08:09

Mattilsynet og Helse- og Velferdsetaten i Oslo fant det søndag forsvarlig at anbefalingen om å koke drikkevannet i Oslo oppheves. Dette skjer etter vurdering av analyseresultatene av vannprøver de siste dagene og en betenkning fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Slutt på koking

Onsdag morgen ble store deler av Oslos befolkning som får vannet fra Oset vannrenseanlegg, anbefalt å ikke drikke vann rett fra springen. Folk ble isteden bedt om å koke vannet i tre minutter for å forsikre seg om at man ikke fikk i seg giardia-parasitten.

Funn av både giardia-parasitten og cryptosporidium-parasitten i vann på tre steder i Storo-området førte til at helsemyndighetene grep inn.

Tilfredsstillende

«Fullt ut tilfredsstillende» og «helt normalt» var uttrykk som ble brukt om status på hovedstadsvannet på pressekonferansen søndag, der alt som kryper og går av ekspertise sto til pressens rådighet.

Men det glade budskap om at det nå ikke lenger er nødvendig å koke vannet før inntak, sto direktøren for Vann- og avløpsetaten, Finn Johansen, og smittevernoverlegen i Oslo, Frantz L. Nilsen, for.

Ifølge Johnsen har det de siste dagene vært tatt til sammen rundt 80 vannprøver 20 forskjellige steder i Oslo-området. Prøvene fredag viste null forekomst av både giardia og cryptosporidium. I prøver lørdag ble det registrert én giardiaparasitt og tre cryptosporidiumparasitter.

– Men dette er helt innenfor det normale. Både når det gjelder bakteriologisk tilstand og innhold av parasitter er tilstanden fullt ut tilfredsstillende, sa smittevernoverlegen på pressekonferansen.

Fortsatt prøvetaking

Vann- og avløpssjefen opplyser at det fortsatt en stund fremover vil bli tatt prøver langt ut over det normale i Oslo-området.

– Hyppighet og antall prøver vil vi avgjøre i samråd med helsemyndighetene og mattilsynet, sier Finn Johansen.

Prøver tatt søndag er ikke ferdiganalysert.

Om situasjonen har vært unødig hausset, og om kokeforbudet var nødvendig?

– Her sto vi overfor en føre-var-situasjon, får NTB opplyst i Vann- og avløpsetaten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.