Oslo-utsikten ingen kan kjøpe

Oslo-utsikten ingen kan kjøpe
Bilde: Eirik Helland Urke

Teknisk Ukeblad har vært i toppen av Oslos høyeste kran sammen med kranselskapet Kranor, og har brukt anledningen til å gjøre noen fotoeksperimenter til fremtidige reportasjer.

Teknisk Beta: I toppen av krana

Nå er den høyeste krana demontert, men fotopioneren Eirik Helland Urke og Teknisk Ukeblad har tatt noen bilder som kan gi et godt inntrykk av hvordan det så ut der oppe.

Det første bildet var et interaktivt VR-foto som lar deg styre blikket hvor som helst gjennom en 360 graders horisontal akse, 180 grader opp og ned, samt gjennom å zoome ut og inn.

VR-foto fra toppen: Test din høydeskrekk

110 megapiksler

I dette andre bildet (over artikkelen) har vi satt sammen et 110 megapiksel stort bilde av utsikten utover Oslo fra toppen av den 92 meter høye krana.

En så høy oppløsning er det ikke mulig å få til med et enkeltbilde med dagens kameraer, så dette bildet er satt sammen av 48 enkeltbilder tatt med Canon 5D Mark II, og et Canon 24-105 mm objektiv. Bildene er forøvrig tatt uten stativ.

110 megapiksler gjør at man kan se relativt detaljerte resultater på bildet når man zoomer inn, men selv her begrenses detaljene av at alle bildene er tatt med vidvinkel på 24 mm. Dersom man skal ha større detaljer må bildene tas med et teleobjektiv.

Enda større bilder

Det skaper nye utfordringer, som blant annet inkluderer flere bilder å forholde seg til, problemer med bevegelige objekter som dukker opp flere steder, værforhold, nøyaktighet og økt kompleksitet for datamaskinen som skal prosessere bildet.

Som eksempel på sistnevnte, kan det nevnes at da fotograf Urke tidligere tok et 6,8 gigapikselbilde av Bergen, måtte datamaskinen med 8 prosessorer og 14 gigabyte minne stå og prosessere i over en uke. Det manuelle arbeidet var enda mer omfattende.

Gigapix.no: Utsikt over Bergen

Oslo vs Bergen

I tilfelle Bergensfolket skal bli for kjepphøye fordi de har et enda større bilde, finner vi det naturlig å nevne at Eirik Helland Urke også tok bilder av Oslo-utsikten med teleobjektiv på et spesialstativ...

I mellomtiden får dere nyte utsikten i bildet øverst i denne artikkelen.

Trykk knappen nederst i høyre hjørne for fullskjerm-visning, og bruk musen til å styre hva du vil se.

Dersom du har en treg internettlinje eller en litt treg maskin, kan det ta litt tid før detaljene kommer frem når du zoomer inn. Vær tålmodig.

VR-foto fra toppen: Test din høydeskrekk

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.