KLIMA

Oslo kan bytte til drikkevannsreserver

Maridalsvannet i Oslo er byens viktigste drikkevannskilde.
Maridalsvannet i Oslo er byens viktigste drikkevannskilde. Bilde: Heiko Junge / Scanpix
Jannicke Nilsen
19. okt. 2007 - 07:56

Oslo har flere vannreservoarer som ikke brukes til daglig vannforsyning, men har status som reservevannskilder til bruk i nødstilfeller.

Nå åpner Vann- og avløpsetaten i Oslo for å ta i bruk disse vannkildene, dersom situasjonen i hovedstaden fortsetter, og man ikke finner spredningskilden til parasittene som er funnet i Storo-området.

Ikke nok til alle

- Det er klart vi må vurdere å bruke disse vannene. Men jeg kan ikke si noe mer utover at det er noe vi må vurdere, sier Nils Saltveit, leder for vannmiljøavdelingen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Vannreservene er ikke store nok til å forsyne hele Oslos befolkning. Vannene som kan bli satt inn befinner seg på den østlige delen av hovedstaden. Disse vannene er:

  • Alundsjøen
  • Nøklevann
  • Lutvann
  • Steinbruvann

Men selv om disse drikkevannskildene blir tatt i bruk, har folk ingen garantier for at vannet vil være helt rent. Finner parasitter og bakterier vei inn i vannrørene på andre måter, blant annet fra kloakkrør i de samme grøftene, hjelper det ikke å bytte vannkilder.

Ingen garanti

- Disse drikkevannskildene kan forsyne østre deler av Oslo, men dette vannet vil være dårligere renset enn vannet som strømmer gjennom Oset i dag, sier Saltveit.

For eksempel blir vannet fra Alundsjøen renset gjennom et mye større filter, enn vannet som går gjennom Oset vannrenseanlegg.

- Filteret i Oset har åpninger på femtusendels millimeter, mens reservevannskildene renses i filtre med åpning på 0, 5 millimeter, i tillegg til at det kloreres, sier Saltveit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.