MARITIM

Oslo bygger landstrømanlegg for cruiseskip

Skal være klart om tre år. Det vil bli rabatt for de skipene som velger å benytte landstrømanleggene.

Cruiseskipet Aurora fra P&O Cruises fortøyd ved Revierkaia i Bjørvika i sommer. Her vil Oslo havn bygge landstrømanlegg for cruiseskip innen 2025.
Cruiseskipet Aurora fra P&O Cruises fortøyd ved Revierkaia i Bjørvika i sommer. Her vil Oslo havn bygge landstrømanlegg for cruiseskip innen 2025. Foto: Paul Kleiven/NTB
10. okt. 2022 - 07:20

Oslo havnestyre har vedtatt å bygge landstrømanlegg for cruiseskip på Revierkaia på Vippetangen. Anlegget skal stå klart innen 2025.

– Revierkaia kan håndtere skip med en lengde på maks 300 meter og dybdebegrensning på 8,4 meter. Dette sammen med færre cruisekaier vil gjøre at vi i fremtiden ikke kan ta imot de aller største cruiseskipene eller samme antall slik vi gjør i dag, sier styreleder Marthe Scharning Lund i Oslo Havn til Dagsavisen.

Etter neste sommer er det ikke lenger anledning å bruke Søndre Akershuskai nedenfor Akershus festning til cruiseskip. Da må de legge til ved Revierkaia i Bjørvika, som også i dag brukes når det er fullt nedenfor festningen.

Bruk av landstrømanlegg vil spare miljøet for utslipp fra store dieselgeneratorer, som benyttes når cruiseskipene ligger til land nå, og Oslo havn vil i tillegg tilby rabatt for de skipene som velger å benytte landstrømanleggene.

– Landstrømanlegget på Revierkaia vil også bidra til redusert støy og lokal forurensning, slik som partikler, nitrogendioksid og svoveloksider, sier Scharning Lund i en pressemelding.

Fra før av har både Color Line og DFDS landstrømanlegg til sine skip i Oslo.

EU har foreslått at skip i EU-land utelukkende må bruke landstrøm innen 2030.

Francis Scott Key-brua i Baltimore har kollapset etter at et 300 meter langt skip traff brua.
Les også

Skal ha kommet ut av kurs

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.