OLJE OG GASS

Ormen Lange stengt på grunn av kulde

STOPPET: Gasseksporten til Storbritannia fra Ormen Lange på Nyhamna er stoppet på grunn av kulda. Faren er stor for at britene kan komme til å fryse på grunn av langvarig kulde i Norge.
STOPPET: Gasseksporten til Storbritannia fra Ormen Lange på Nyhamna er stoppet på grunn av kulda. Faren er stor for at britene kan komme til å fryse på grunn av langvarig kulde i Norge. Bilde: David Chancellor
Anders J. Steensen
11. jan. 2010 - 15:11

Gassmottaksanlegget på Nyhamna for Ormen Lange har stanset all gassproduksjon på grunn av problemer knyttet til det kalde været.

– Vi arbeider på spreng for å få anlegget opp igjen, men det kalde været har skapt store problemer med driften av gassanlegget, sier pressetalskvinne Kitty Eide til Teknisk Ukeblad.

Uvisst nå det blir oppstart

Hun vil ikke si noe om årsaken til nedstengningen annet enn at det skyldes kulden.

– Det er svært sjelden det er så lange kuldeperioder her på Nordvestlandet, sier Eide. Hun kan ikke si noe om når anlegget kommer opp igjen.

Tre dager

Ormen Lange har en produksjonskapasitet på 70 millioner Sm3 gass per dag. Gassrøret Langeled som går via Sleipner til Easington inneholder såpass store mengder gass at det kan forsyne kundene med gass i tre dager.

Is i fakkelsystemet

Fredag kveld og lørdag morgen fikk gassterminalen på Kårstø store problemer med å holde produksjonsvolumet oppe. Problemer med ising, hydratdannelse i fakkelsystemet medførte at anlegget måtte gå med sterkt redusert kapasitet, helt ned mot null. Etter at det ble satt i mannskaper for å utbedre feilene, så er anlegget nå på vei til å kjøres opp igjen.

– En mengde folk har vært på plass for å tine og utbedre eventuelle skader i løpet av helgen. Nå er vi oppe på 2/3-dels kapasitet, forteller pressetalsmann i Gassco, Kjell Varlo Larsen, til Teknisk Ukeblad.

Må gi gass

Han forteller at felt som ikke er tilknyttet Kårstø har fått beskjed om å øke gassproduksjonen for å kompensere for bortfallet av gass fra terminalen. Troll, som hadde tekniske problemer tidligere i uken, men som er utbedret, har dermed måttet gå for fullt med en kapasitet på 143 millioner Sm 3 gass per dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.