OLJE OG GASS

Ormen Lange - et unikt undervannsarbeid

Anders J. Steensen
1. nov. 2006 - 10:01
Vis mer

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Terrenget under vann er ikke ulikt terrenget på land i Møre og Romsdal – det er krevende å få frem infrastruktur.

I dette tilfellet to 30" rørledninger for gass/kondensat, to 6" rørledninger for glycol (MEG) for å forhindre hydratdannelse og to kontrollkabler for undervannsanlegget.

Selve undervannsanlegget som skal koples opp består av to brønnrammer, hver med plass til åtte brønner på 13" hver.

Dette er verdens største undervannsbrønner for gass. I tillegg kommer en PLET, eller termineringsenhet for pigging av rørene ut til feltet fra Nyhamna. De første 33 kilometrene går også eksportrørledningen Langeled i samme trasé. Den er på på 42".Nøyaktig oppmåling

Nøyaktig kartlegging av terrenget var nødvendig for å finne riktig trasé de 120 kilometrene ut til brønnområdet.

Til dette ble blant annet den autonome undervannsfarkosten Hugin 1000 med navnet NUI Explorer brukt.

To fartøyer ble brukt, Geo Bay og Geofjord. Hele området ble kartlagt med multistråleekkolodd, og en nøyaktig 3D terrengmodell ble etablert. Dette arbeidet ble utført av Geoconsult i Bergen.

Reinertsen fikk oppdraget med å legge trasé og rørledningene til undervannsinstallasjonene og de første 33 kilometrene av eksportrørledningen Langeled.

Det ulendte terrenget satt store krav til rørleggingen. Rørene måtte understøttes riktig, frie spenn måtte begrenses, steiner og større koller under vann måtte unngås. De største utfordringene lå de første 33 kilometrene og de siste 26 kilometrene hvor sjøbunnen faller fra 250 meter til 850 meter.Presisjon

All rørlegging er foretatt fra overflaten. Hydroakustisk posisjoneringsutstyr sammen med dynamisk posisjonering har spilt en nøkkelrolle. Rundt 300 hydroakustiske transpondere har blitt brukt for å gjennomføre de utfordrende oppgavene.

Resultatene er oppsiktvekkende gode. Undervannsutrustningen, termineringsenheten på 350 tonn og de to brønnrammene, hver på 1150 tonn, ble stående kun få centimer fra planlagt plassering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De to 30" rørledningene som termineres i PLET ble lagt med avstand på 60 cm fra tilknytningspunktet. Ikke verst for 122 kilometer lange rør gjennom et ulendt terreng ned til 850 meters dyp. Som leder av denne operasjonen, Einar Kilde sa det: – Vi traff innertier.J-legging

Rørledning frem til raskanten ble utført med rørleggingsskipet Solitaire. Dette var en kritisk operasjon, da Solitaire ble forsinket fra oppdrag i Mexicogolfen.

Den siste biten av rørleggingen ble gjort på en mer utradisjonell måte for norsk sokkel med en såkalt J-legging av rør. Det betyr at rørelementene monteres vertikalt i et tårn før de senkes ned på bunnen. Da slipper man drag i røret på bunnen når røret legges. Til dette arbeidet ble tungløftefarkosten Saipem 7000 brukt.

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.