IKT

Ormebol i postkassene

Mange som ikke har skikkelig filtrering av inngående e-post, har merket en enorm økning i antallet e-poster.

Mye av dette føyer seg inn i kategorien uønsket reklame, men de siste månedene har også antallet av mer ondsinnede varianter vokst kraftig.

Navn som Netsky.D, Beagle.U og WeltchiaB er uønskede bekjentskaper .

- Det har sammenheng med den kraftige økningen av det vi ofte kaller " mass mailere", sier senioringeniør i Symantec, Gunnar Kopperud .

- Dette er ikke noe nytt, men det virker som om denne formen for ormer og virus er blitt svært populær. Hva det skyldes, har vi ikke noen bastant mening om, men det kan være hele registeret fra guttestreker til testing av sårbarhet for et mye mer alvorlig angrep senere.

Kopperud peker på at mange av de nye truslene benytter bakdører som allerede er åpnet av tidligere orme- og virusvarianter. Noen av de nye ormene bekjemper til og med varianter.

Når de trenger inn i et system, sletter de konkurrerende ormer og installerer seg selv. Mange er programmert for å lese e-postadresser fra kontaktregistere og websider.

Når de finner en adresse, sender de ut en e-post med en kopi av seg selv til adressaten. Med et eller annet lokkemiddel eller påskudd om viktighet blir adressaten forsøkt overtalt til å åpne vedlegget.

- Dessverre er det mange med hjemme-PC som ikke bryr seg om dette, sier Kopperud. De bryr seg ikke om PC-en er blitt et aktivt ormebol fordi de ikke har noe særlig av verdi på den. De store bedriftene i næringslivet er blitt flinkere til å beskytte seg med sikkerhetsoppgradering av programvaren, med skikkelige brannmurer og antivirus programvare.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.