INDUSTRI

Orkla overtar Sapa

Orkla-sjef Dag Opedal mener det er behov for å prioritere innenfor porteføljen av virksomheter, og bytter dermed til seg Sapa mot Elkem Aluminium.
Orkla-sjef Dag Opedal mener det er behov for å prioritere innenfor porteføljen av virksomheter, og bytter dermed til seg Sapa mot Elkem Aluminium. Bilde: Lien, Kyrre
Trond Gram
23. des. 2008 - 09:26

Det er i en pressemelding i dag tidlig at det ble kjent at industrigigantene Orkla og Alcoa har inngått en bytteavtale om to felleseide selskaper.

Orkla overtar Alcoas 45,45 prosent eierandel i Sapa Profiler, som dermed blir helnorsk.

Alcoa overtar samtidig Orklas 50 prosent eierandel i aluminium-smeltingselskapet Elkem Aluminium, som dermed vil bli 100 prosent eid av Alcoa.

Behov for å prioritere

Orkla-sjefen sier i en melding at Orkla har behov for å prioritere innenfor porteføljen av virksomheter og at selskapet ser et betydelig verdiskapingspotensial innenfor Sapa-strukturen når konjunkturene normaliserer seg.

– Byttetransaksjonen konverterer to deleide posisjoner til én 100 % eiet posisjon, noe som gir større strategisk kontroll og bidrar til en forenkling av Orklas struktur, sier konsernsjef i Orkla, Dag J. Opedal.

– Får styringsfart

Elkem driver to aluminiumssmelteverk i Norge, i Mosjøen og på Lista. Alcoa har vært inne på eiersiden i snart 50 år.

Sapa-sjef Ole Enger mener det er viktig å ha en eier med et langsiktig perspektiv på virksomheten.

– Gjennom Orklas eierskap får Sapa styringsfart og stabilitet til å gjennomføre den fastlagte strategi, med fokus på å utarbeide differensierte løsninger for kundene. Målsetningen om 15-20 % kapitalavkastning over en konjunktursyklus ligger fast selv om de globale markedene for tiden er meget svake, sier Enger i meldingen.

Verdsettes likt

Orkla overtok Elkem og deler av Sapa i 2005, aksjene ble strøket fra notering i henholdsvis Oslo og Stockholm og organisert som sideordnede datterselskaper i Orkla-konsernet.

Ifølge en børsmelding verdsettes de to eierandelen likt, noe som betyr at Orkla ikke trenger å bla opp for å sikre seg Sapa Profiler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.