ROMFART

Orkanfrykt tvinger romfergen hjem

Astronaut Dave Williams deltok i STS-118-mannskapets fjerde og siste romvandring søndag. Den skulle egentlig vare i syv timer, men etter fem timer ble de kalt inn igjen og måtte pakke for returen til Jorda.
Astronaut Dave Williams deltok i STS-118-mannskapets fjerde og siste romvandring søndag. Den skulle egentlig vare i syv timer, men etter fem timer ble de kalt inn igjen og måtte pakke for returen til Jorda. Bilde: NASA
Mona Strande
20. aug. 2007 - 11:47

Søndag kortet NASA ned tiden på en romvandring med to timer for at Endeavour heller skulle kobles fra ISS og returnere til Jorden.

Lander tirsdag

Dermed fikk ikke astronautene en gang tid til den vanlige flyrunden rundt romstasjonen for å ta bilder.

Rett etter den obligatoriske inspeksjonen søndag forlot de romstasjonen, og planen er at de skal lande ved Kennedy Space Center tirsdag klokken 18:32 norsk tid.

Kan lønne seg

Avgjørelsen ble tatt fredag, og selv om det nå ser ut til at Texas slipper unna orkanen, ble det ikke snakk om at NASA fortsatt ville la mannskapet oppholde seg ved romstasjonen.

Dermed får også teknikerne fri en dag tidligere, noe som ifølge Ingeniøren skal ha bidratt til avgjørelsen.

Den fremskyndte landingen gjør det imidlertid mulig å vente en dag ekstra, dersom det skulle bli dårlig vær også i Florida tirsdag. Det gjør at de kan spare både tid og penger på å slippe og frakte romfergen tilbake til Texas hvis nødrullebanen benyttes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.