KLIMA

Orkanen Dean nærmer seg Jamaica

Orkanen Dean herjer i Det karibiske hav søndag 19. august.utenfor
Orkanen Dean herjer i Det karibiske hav søndag 19. august.utenfor Bilde: NOAA
Kingston (NTB-AP-Reuters): Dean er foreløpig en kategori 4-orkan, men kan utvikle seg til en monsterstorm i kategori 5 før den når Yucatán-halvøya i Mexico, muligens allerede mandag kveld.

Innbyggerne flykter innover høytliggende områder på Jamaica for å unngå eventuelle flodbølger.

Det er særlig områdene på sørsiden av øya som er utsatt for jordras på grunn av de kraftige regnskyllene som kommer i kjølvannet av Dean. Men innbyggerne i en by ikke langt fra hovedstaden Kingston nekter konsekvent å forlate sine hjem

– Vi drar ingen steder, sier Byron Thomson, som er bosatt i det tidligere sjørøverreiret Port Royal, der Henry Morgan etablerte seg på 1500-tallet. – Det er bare å stikke innom nærmeste bar der jeg nyter min rom sammen med venner, legger han til.

Kriseberedskap

Alle flyplasser på Jamaica ble stengt sent lørdag kveld, og søndag morgen kom varselet om at elektrisiteten ville bli koblet ut, mens myndighetene holdt pusten og forberedte seg på det verste.

Statsminister Portia Simpson Miller har innkalt alle politifolk, brannmannskaper og fengselsbetjenter til tjeneste, slik at beredskapen er styrket. Det er også innført 48 timers portforbud mange steder.

Utover søndagen dannet det seg lange køer ved bensinstasjonene, og supermarkedene var godt besøkt av de mange som ville sikre seg batterier, lommelykter, hermetikk, ris og vann.

Skoler, kirker og innendørs idrettsarenaer er gjort om til tilfluktsrom. Men Dean er oppe i godt over 230 kilometer i timen i de sterkeste vindkastene, og ødeleggelsene kan bli enorme.

Så langt er det kommet meldinger om minst fire omkomne fra mindre øyer i Karibia, der Dean har tordnet fram.

Søndag ettermiddag lå orkansenteret 295 kilometer øst sørøst for Kingston, men ekspertene tør ikke si med sikkerhet hvor mye av Jamaica som vil bli rammet.

Turistene flykter

Turistene gjør hva de kan for å komme seg i sikkerhet før Dean slår til for fullt. Cayman-øyene er utsatt, og det samme er Haiti og Den dominikanske republikk. Men hovedtyngden av orkanen vil komme inn over Mexico.

Ekspertene ved det nasjonale amerikanske orkansenteret i Miami mener Dean vil være opp i en vindstyrke på 255 kilometer i timen når den raser inn over Yucatán-halvøya.

Orkanen beveger seg med en hastighet på 30 kilometer i timen i nordvestlig retning. Det fører til at også cubanske myndigheter begynner å ta sine forholdsregler.

Det hvite hus i Washington er klar til å sende nødhjelp til Jamaica hvis det skulle bli nødvendig. Men amerikanske myndigheter ser ikke bort fra at selve USA kan bli rammet, og delstaten Texas gjør sine forberedelser.

«Endeavour»

Romfartsorganisasjonen NASA forbereder seg også på å ta ned romferja «Endeavour» tidligere enn planlagt. Mannskapet avsluttet lørdag og tidlig søndag sitt arbeid ved romstasjonen ISS og startet hjemreisen.

– God tur tilbake til Jorden, var avskjedsordene til sjefen på ISS, Fjodor Jurtsjikhin, noen sekunder før frakoblingen. – Vi kunne ikke utført vårt oppdrag uten hjelp og støtte fra dere, var svaret fra «Endeavour»-sjefen Scott Kelly.

Romferja skal nå lande i Florida tirsdag mens den opprinnelige landingen var planlagt til onsdag. NASA har også alternative landingssteder i California og New Mexico som vil bli bemannet i tilfelle det blir nødvendig å evakuere romfartssenteret i Houston på grunn av Dean.

«Endeavours» hjemreise følges med argusøyne av ekspertene i NASA etter at det ble oppdaget skader i noen av platene i varmeskjoldet som omgir romferja.

Det var slike skader som var hovedårsaken til den fatale hjemreisen til «Columbia» i 2003, da romferja smuldret opp i småbiter under det enorme varmepresset på siste del av ferden. Alle de sju astronautene omkom. (©NTB)

Les mer om: