NYHETER_BYGG

Originalt og høyt på Vestbanen

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
28. juni 2002 - 07:22

Til sammen fem internasjonale arkitektkontorer var med i konkurransen om å forme et av de største enkeltprosjektene i Oslo noensinne. - Det er svært sjelden man får være med på å utvikle et så sentralt og stort område i en hovedstad, mener arkitekt og prosjektdirektør Joshua Ramus i O.M.A. Sammen med det norske arkitektkontoret Space Group laget de forslaget som juryen falt for.

I juryens begrunnelse heter det at prosjektet er originalt, det har arkitektoniske kvaliteter som kan gjøre det til en attraksjon og det har et fremragende organisasjonsprinsipp med biblioteket som det ordnende sentrum.

4 ganger større enn operaen

I tillegg til Oslos nye hovedbibliotek, Deichmanske bibliotek, skal området huse Fredsenteret i de fredede Vestbanebygningene, Stenersenmuseet i en egen bygning, hotell i høyhus, boliger og byrom på trekanttomta samt kinosenter, forretninger og kontorer, kongressenter og annen kulturvirksomhet i bygningene rundt. Biblioteket har fått den mest sentrale plasseringen og fungerer som hjertet i utbyggingen.

Mellom 120- 150.000 kvadratmeter skal bygges ut og prislappen er beregnet til rundt 3 milliarder kroner. Ifølge Statsbygg vil området bebygges etappevis og være ferdig utviklet først i 2010. I 2006 skal Fredsenteret stå ferdig.

Omstridt høyhus

O.M.A.s opphavsmann, arkitekt Rem Koolhaas, er en av vår tids mest anerkjente arkitekter. Han har vært opptatt av utviklingen av byer i mer enn 20 år og firmaet kan vise til store og dels banebrytende by-prosjekter fra mange deler av verden. Gro Bonesmo som leder norske Space Group har tidligere jobbet syv år i O.M.A. Hun tror det blir mange debatter om høyhus i området før prosjektet er ferdig utviklet. Det gir også Statsbyggsjef Øivind Christoffersen uttrykk for. Han understreker at det er behov for utbedringer i samarbeid med Plan- og bygningsetaten i Oslo før man tar til med byggingen. I 2003 vil reguleringsplanen for området være ferdig.