Organisasjoner misfornøyd med klimasatsingen i budsjettet

– Sett i lys av alvoret, er dette kanskje det verste budsjettforslaget vi har sett, sier lederen i Naturvernforbundet. Også andre organisasjoner er misfornøyd.

Demonstrantene Johanna Haukanes Leivestad (til venstre), Sigrid Hoddevik Losnegård, Gytis Blazevicius, Jesper Slattin, Tale Løkeland Ryste og Symre Johanne Aargaard fra Natur og Ungdom utenfor Stortinget da budsjettforslaget ble lagt fram.
Demonstrantene Johanna Haukanes Leivestad (til venstre), Sigrid Hoddevik Losnegård, Gytis Blazevicius, Jesper Slattin, Tale Løkeland Ryste og Symre Johanne Aargaard fra Natur og Ungdom utenfor Stortinget da budsjettforslaget ble lagt fram. Foto: Emilie Holtet/NTB
6. okt. 2023 - 12:38

I budsjettforslaget som ble lagt fra fredag, viser regjeringen blant annet til at den nå presenterer nye og forsterkede virkemidler for utslippskutt.

– For første gang har Norge en klimaplan om 50 prosent utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Misnøye

Naturvernforbundet mener imidlertid at statsbudsjettet ikke er i nærheten av å svare på den natur- og klimakrisen vi befinner oss i.

De ramser opp tre punkter de mener er spesielt ille: Slapp klimapolitikk og skuffende lite til enøk, altfor lite til natur og skog og at vettløs motorveibygging fortsetter.

– Sett i lys av alvoret, er dette kanskje det verste budsjettforslaget vi har sett, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Natur og ungdom mener regjeringen bryter egen naturpolitikk i budsjettforslaget med et reelt kutt på 200 millioner kroner i frivillig skogvern.

– At regjeringen nok en gang velger å foreslå kutt i et av de viktigste tiltakene for vern er en skam, sier sentralstyremedlem Aleksander Snarheim.

Hadde forventet mer

Zero mener det er store hull i regjeringens klimabudsjett.

– I år hadde vi forventet mer. Dette er langt unna det som trengs for å nå klimamålene, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

‒ Det er bra at regjeringen har en plan for å innfri vår klimaforpliktelse overfor EU. Men dette er bare en liten del av Norges klimajobb. Vi når ikke regjeringens og Parisavtalens mål i dette tempoet, legger han til.

WWF Verdens naturfond betegner budsjettforslaget som et «ekstremt skuffende budsjett for natur og klima».

– Regjeringen har ikke skjønt alvoret og svikter naturen igjen. Vi ser ingen nye grep som gir de utslippskuttene vi trenger, sier generalsekretær Karoline Andaur.

Urolige for klimatilpasning

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener regjeringen med forslaget «svikter på kompetanse, klimatilpasning og infrastruktur». Særlig er foreningen urolig over manglende satsing på klimatilpasning og forebygging.

– Med tempoet regjeringen setter, vil det ta 1200 år å sikre kritisk infrastruktur, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Sofie Marhaug, miljøpolitisk talsperson for Rødt, betegner dette som «en trist dag for norsk klima- og miljøpolitikk».

– Med statsbudsjetter som dette, er det ikke rart noen prøver å erklære Thunberg-generasjonen død, sier hun.

– Vi har en grå regjering som forurenser, raserer natur og bryter løfter. Regjeringen trenger en miljøpolitisk realitetsorientering, og å ta krisene på alvor, legger hun til.

Budsjettpartner krever mer

Heller ikke SV, som regjeringen skal forhandle med for å sikre budsjettflertall, er fornøyd. Partileder Kirsti Bergstø vil at regjeringen skal gjøre mer for å kutte utslipp i kampen mot klimaendringene.

– Sommeren var preget av hetebølger og ekstremvær over hele Europa, mens folk i Norge har mistet hjemmene sine, og bønder har måttet tåle både tørke og flom på noen uker. Dette er tida for offensiv miljøpolitikk, men det har ikke regjeringen i dette budsjettet, sier Bergstø.

Les også

Støre avviser plan om utfasing av olje i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.