T2

Øreplugger kan være farlige

Øreplugger kan være farlige for hjertepasienter med innoperert pacemaker. Men kun om de ligger innenfor 3 cm fra instrumentet.
Øreplugger kan være farlige for hjertepasienter med innoperert pacemaker. Men kun om de ligger innenfor 3 cm fra instrumentet. Bilde: Trond Heggelund
Stein Jarle Olsen
10. nov. 2008 - 12:33

De små magnetene i øreplugger kan være farlige for folk med innoperert pacemaker eller defibrillator, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Ørepluggene må imidlertid ligge maksimalt tre centimeter fra instrumentet for at det skal ha noen effekt.

Forstyrret

Forskerne testet forskjellige hodetelefontyper på 60 hjertepasienter, og 14 av dem opplevde forstyrrelser på hjerterytmen – flest problemer fant man blant defibrillatorpasientene.

En pacemaker sender elektriske impulser til hjertet, for å sette fart på eller senke hjerterytmen.

En magnet kan imidlertid få instrumentene til å sende impulser når det egentlig ikke skal, noe som kan føre til ustabil hjerterytme.

Noen defibrillatorer ble sågar helt deaktiverte av magnetsignalene, og det kan i verste fall føre til døden.

Ikke på brystet

– Hovedbudskapet her er at det er OK for pasienter å bruke hodetelefoner normalt, så lenge de har dem i ørene. Men de bør ikke ha hodetelefonene nært instrumentet, sier William Maisel ved Beth Israel Medical Center i Boston, som sto bak studien.

Mange av de testede hodetelefontypene har 20 ganger sterkere magnetiske felt enn grenseverdien for å påvirke pacemakere og defibrillatorer, viste studien.

iPoder og andre MP3-spillere har på sin side ikke sterke nok magnetiske felt til å påvirke instrumentene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.