KRAFT

Ordfører føler seg lurt

Nyhamna i Aukra kommune. Det var her i tilknytning til Ormen Lange-anlegget gasskraftanlegget var planlagt.
Nyhamna i Aukra kommune. Det var her i tilknytning til Ormen Lange-anlegget gasskraftanlegget var planlagt. Bilde: Hydro
20. des. 2007 - 15:14

Aure kommune er vertskommune for Tjeldbergodden i Møre og Romsdal, som ligger tett opp til fylkesgrensen til Sør-Trøndelag. Kommunen sa tidligere ja til å ta imot et forurensende mobilt gasskraftverk.

At Shell og Statoil Hydro torsdag kastet kortene, kom ikke så veldig overraskende på Aure-ordføreren. Det er et halvt år siden selskapene spilte ballen over til regjeringen – og de har ikke fått respons tilbake.

Haga-hilsen

– Det var ikke så mye støy og protester mot dette forurensende kraftverket, fordi vi ble stilt i utsikt at det skulle avløses av et rent, permanent gasskraftverk med CO2-håndtering. Når dette prosjektet nå er lagt bort har vi grunn til å føle oss lurt, sier Oldervik Golmen.

Hun beklager sterkt at hennes partikollega, Åslaug Haga, ikke har grepet de mulighetene som lå på Tjeldbergodden i realiseringen av et gasskraftverk med CO2-håndtering. I stedet sitter Midt-Norge nå igjen med et sterkt forurensende reservegasskraftverk, og er stilt i utsikt store kraftlinjer gjennom sårbare områder i stedet for å produsere strømmen selv – og kanskje aller verst: En ny tørkeperiode vil bli dramatisk for Midt-Norge, mener Golmen.

Svinger fort

– Jeg vet ikke om det er så enkelt at energipolitikken svinger med innholdet i vannmagasinene, men det kan faktisk se slik ut. Fjoråret ser akkurat nå ut til å være glemt. Nå er det ingen vanskelig forsyningssituasjon, men alle vet at dette vil endre seg. At tiden ikke brukes til å forberede seg med ny kraftproduksjon kan jeg bare ikke forstå, sier Oldervik Golmen.

For Tjeldbergodden betyr selskapenes beslutning trolig også at metanolfabrikken ikke blir utvidet. Dette lå i kortene da Statoil i sin tid fikk nei til sin søknad om konsesjon for utbygging av et gasskraftverk uten CO2-rensing. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.