IKT

Oracle-Larry kliner til

18. okt. 2000 - 09:42

På Oracles OpenWorld i San Francisco nylig lanserte den karismatiske lederen Larry Ellison den nye versjon 9i. Bokstaven i står ikke for noen undergruppe, men skal fremheve satsingen på Internett.

Selvfølgelig kan du ikke løpe ut for å oppgradere straks. Oracle håper å levere den nye versjonen i mars neste år.

Oracle har fått et grep på dette markedet – som i stadig større grad minner om et monopol. Selv kjempene IBM og Microsoft ser ikke ut til å ha noen sjanse.

Svære designmål

For riktig å slå luften ut av konkurrentene, vil Ellison premiere kunder som ikke oppnår en tredobling av Internett-ytelsen når de bytter over fra konkurrentene til Oracle 9i.

Han viser til den enorme veksten i Internett når har forteller om designmålene for 9i.

– Selv med én million brukere pålogget databasen skal vi klare én million sidevisninger i sekundet – og én million transaksjoner i sekundet.

Kontinuerlig tilgjengelighet er også ett av målene; nesten ingen ting skal føre til driftsstopp. – Det er sikkert feil i 9i også – noe annet ville være utenkelig – men arkitekturen er slik at den skal kunne tolerere og maskere feil.

Én for alle…

Ifølge Ellison har det vært et problem for både Oracle og kundene at et stort antall ulike versjoner og moduler har vært i bruk samtidig.

– Det er fundamentalt feil at kundene fritt skal kunne velge ut og installere de programvarekomponentene de selv vil, sier Ellison – vel vitende om at han erter på seg store deler av programvareindustrien. I den nye 9i-utgaven vil alle installere hele pakken, men de trenger ikke benytte alt, og det betales bare for det som brukes. – En slik måte å gjøre det på, gir oss svært mye bedre oversikt og mulighet til å teste ut komponenten sammen.

Den nye versjonen består både av en databasetjener og en applikasjonstjener, den er mye mer selvkonfigurerende enn før og tilpasse seg selv kundens maskinvare.

Pålitelighet

En av de viktigste nyhetene i 9i er Real Application Clusters-teknologien. Den gjør det mulig å skalere opp en applikasjonsytelse ved å legge til billige datamaskiner i en klynge (cluster).

Ifølge Oracle skalerer ytelsen nesten lineært med antallet noder i klyngen. Alle programmer som kjører på denne applikasjonstjeneren, skalerer på samme måten. Dette vil konkurrenter som SAP og andre tjene på.

En hyggelig bieffekt av teknologien er at påliteligheten angivelig øker. Hvis en av nodene i klyngen skulle falle ut, betyr det ikke annet enn litt tap av ytelse. – Vi har laget et system som i praksis er feiltolerant, sier Ellison.

Han sparker til Microsoft når han viser til at påliteligheten i deres system synker for hver eneste ny server som settes inn. – Når 12 maskiner kjører programmer sammen, vil det ikke oppstå en katastrofal feil mer enn hvert ett hundre tusende år. I Microsofts tilfelle vil en slik situasjon oppstå hver syvende dag. Dessuten er transaksjonstesten den eneste applikasjonen de kan kjøre på alle maskinene i sitt klyngesystem. Denne testen, som viser hvor raske de er, har ikke kundene mye glede av.

Ifølge Oracles markedssjef Mark Jarvis hevdet en av IBMs fremste databaseforskere i 1991 at det ikke er mulig å få en løsning til å skalere på denne måten – uten å splitte den opp og la hver maskin ta seg av ulike deler av den.

Buffer

I en vanlig PC finnes raske buffere som inneholder de data eller instruksjoner prosessoren mest sannsynlig spør etter. Dermed trenger ikke forespørselen å gå videre til den langt tregere disken. I Oracle 9i finnes en liknende mekanisme, som reduserer belastningen på applikasjons- og databaseservere.

Mange Internett-forretninger rundt i verden har problemer med å holde unna den raske veksten. Spesielt vanskelig er det når forespørslene skal besvares med en mengde databaseoppslag, og dette er typisk for e-handel. – Hver forespørsel kan resultere i 50 databaseoppslag, og dette krever i mange tilfelle en skog av datamaskiner til å ta unna, forteller Jarvis.

Han sier at den nye buffermekanismen i 9i’s applikasjonsserver letter slike jobber enormt. En test av den nye buffermekanismen – utført sammen med det store amerikanske Internett-auksjonsselskapet e-Bay – klarte en datamaskin å gjøre den samme jobben som 50 gjorde før.

En IT-stjerne

Ikke mange ledere i IT-bransjen kan konkurrere med de store Hollywood-stjernene, men Larry Ellison er definitivt en IT-leder med stjernestatus. På pressekonferansen i San Francisco var Oracle-sjefen omgitt av livvakter i steinansiktklassen, noe som ikke er vanlig kost på slike seanser.

Ellison har styrt Oracle med jernhånd i over 20 år. I dag nærmer selskapet seg Microsoft i størrelse og omsetning. Med 22 prosent av aksjene i selskapet er Larry Ellison god for rundt 50 milliarder dollar.

Nå skal det mer til enn penger til for å oppnå den statusen Ellison har. Han er en taler av rang og lar talegavene ramme konkurrentene når han står på scenen. Også utenfor har han en livsstil som tiltrekker seg interesse. Nylig kjøpte han et russisk Mig 29 jagerfly, men forsvaret nektet ham å fly det i USA. I stedet nøyer han seg med et par italienske treningsjagere som han og sønnen leker luftkamper med over Stillehavet.

Det er imidlertid ikke bare i luften Larry Ellison utfolder seg. For et par år siden vant han en av de hardeste seilbåtregattaene i verden fra Sydney til Hobarth, da flere mennesker omkom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.