IKT

Optisk gassmåling

For å være helt korrekt; det er Neo Monitors AS som selger disse instrumentene.

Dette er et heleiet datterselskap som ble etablert i fjor høst for å ivareta produksjon, markedsføring og service av selskapets gass- og støvmålere.

Omorganiseringen ble gjort for å få et bedre skille mellom forskningsaktiviteten og den industrielt rettede virksomheten.

- Det var blant annet viktig å få til en mer målrettet innsats på markedsføring, sier Peter Kaspersen, som er administrerende direktør i begge selskapene.

Det er i dag 11 ansatte i Neo Monitors, mens forskningsaktiviteten beskjeftiger 17 mennesker. Omsetningen for de to selskapene har de seneste årene ligget i underkant av 40 millioner kroner, og de har unngått røde tall på bunnlinja.

Eksport-orientert

Kaspersen har store forhåpninger til den videre utviklingen i Neo Monitors. Det er en helt ny generasjon instrumenter som nå tilbys i markedet.

- Vi har etablert oss som verdens ledende med en markedsandel på 40% innen vår smale nisje, som er gass- og støvmålere basert på avstembare diode-lasere, sier Kaspersen.

Neo Monitors har distributører i 25 ulike land. I tillegg har bedriften en OEM-avtale med ABB. - Vi leverer en modul som inngår i deres gassmålesystem. ABB er dermed både en god kunde og en hard konkurrent, sier Kaspersen.

I dag kommer over 90% av omsetningen fra eksport. Med etableringen av Neo Monitors er hensikten å kunne gå mer aktivt ut i oppsøkende markedsføring overfor norske kunder.

- Men Norge er tross alt et lite land med begrenset marked, bortsett fra innen aluminium og olje. Eksport vil derfor fortsatt være dominerende, med Tyskland som det desidert viktigste markedet for oss, sier Kaspersen.

Miljøovervåking

Prosessindustri og miljøovervåking er de viktigste anvendelsesområdene for Neo Monitors instrumenter.

- Til forskjell fra konvensjonelle spektroskopiske instrumenter basert på ultrafiolett eller infrarødt lys, benytter vi et måleprinsipp basert på enkeltlinje spektroskopi. Det eliminerer kryssinterferens fra andre gasser og gjør det mulig å måle svært lave gasskonsentrasjoner, forteller produktsjef Christian Heinlein.

Instrumentene kan brukes i forbindelse med miljøkontroll for å sjekke hvorvidt miljøfarlige eller direkte giftige gasser siver ut i omgivelsene. Innen industriell prosesskontroll er det penger å spare både i forbindelse med produksjon av stål, aluminium og andre metaller, samt innen kjemisk og petrokjemisk prosessindustri, sementproduksjon og kraftproduksjon.

- Vi snakker om forholdsvis dyre instrumenter som koster noen hundre tusen kroner. Likevel har vi sett eksempler på kunder som har tjent inn investeringen i løpet av noen uker på grunn av mer effektive prosesser. Effektive prosesser gir ofte også mindre forurensning, sier Heinlein.

To versjoner

Instrumentene kommer i to versjoner, ett for kontinuerlig måling i rør, og ett for måling over lengre avstander utendørs eller i større produksjonshaller. Begge har nøyaktighet ned på ppb-nivå (parts per billion) og responstid på mindre enn to sekunder. Alle modellene kan måle gasser ved trykk opp til 2-3 bar og temperaturer opp til 500 grader C.

Instrumentene kan leveres for måling av et tyvetall ulike gasser, alt fra oksygen til hydrogensulfid, som er giftig og endog dødbringende over en viss konsentrasjon. De fleste målerne er skreddersydd for èn spesifikk gass, men det finnes også versjoner for to gasser.

- Hovedmarkedet utgjøres av målere for hydrogenfluorid, hvor vi blant annet har et nært samarbeid med Alstom, sier Heinlein. De leverer blant annet komplette renseanlegg for aluminiumsindustrien.

Instrumentene er også utstyrt med Ethernet-tilkobling slik at prosessene kan følges via Internett.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.