ARKIVNYHETER

Optimisme i Nordland

Mye tyder på at 2011 kan bli ett godt år for den kraftkrevende industrien i Nordland. Etter ett par år med ordretørke, nedleggelser, permitteringer, og oppsigelser fylles igjen ordrebøkene melder NRK Nordland.

Full produksjon

Selv om flere bedrifter ble rammet hardt an finanskrisen, så er optimismen på veg tilbake i den kraftkrevende industrien. Situasjonen er i dag slik at flere anlegg går for fullt, blant annet Alcoa Aluminium i Mosjøen og Elkem Salten.

Trenger nye kraftavtaler

Utfordringene for industrien er at de fleste kraftavtalene utløper i 2019. Derfor er bedriftene ivrige på på å komme i gang med forhandlingsrunder på nye kraftavtaler. 1. amanuensis ved universitetet i Nordland Erlend Bullvåg, forstår Alcoa-direktørens bekymring, og han etterlyser å ei avklaring på kraftspørsmålet.

– Hvis ikke industrien får sikret seg en fornuftig avkastning på kapitalen så vil jo disse eierne av kapitalen, som stort set befinner seg i utlandet, finne seg andre steder der de kan gjøre dette. Og da risikerer vi at uten spesielt god grunn, annet enn at det er høyere risiko her enn andre steder, at industriproduksjonen reduseres her og flyttes andre steder, sier han til NRK.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.