IKT

Opticom leveringsklare neste år?

Resultatene kommer imidlertid tidligst om halvannet år. Opticoms gründer Hans Gude Gudesen har arbeidet med polymerteknologi i flere tiår. Etter at Opticom ble etablert i 1994, har selskapet og samarbeidende forskningsmiljøer verden over jobbet med å videreutvikle teknologien.

Nå foreligger en avtale hvor siktemålet er å utvikle selve produksjonsprosessen slik at teknologien skal kunne utnyttes i masseproduksjon. Man snakker i første omgang om en hybrid krets. Det vil si en krets hvor prosesseringen er basert på konvensjonell silisisumteknologi, mens polymerteknologien tar seg av datalagring.

Holder kortene til brystet

Opticom har vært ytterst sparsomme med å fortelle om konkrete resultater fra utviklingsarbeidet; bare at det dreier seg om en teknologi som åpner for helt grensesprengende kapasiteter for datalagring og prosessering til minimale produksjonskostnader.

Teknologien ble fra Opticoms side hevdet å være flere størrelsesordener bedre for alle viktige parametere. Beskrivelsene var nesten for gode til å være sanne. Gründer Gudesen fnyser imidlertid foraktelig av at Opticom fra flere hold er betegnet som et bobleselskap.

Intel inn

I november kunne Opticom presentere en lisensavtale med Intel hvor den amerikanske giganten gikk inn med 6 millioner dollar med opsjon på ytterligere investeringer. Det representerte et vendepunkt for Opticom, særlig etter at Intel utøvde opsjonene med ytterligere ca 8 millioner dollar i fjor sommer. Til sammen ga dette Intel en eierandel på 13 prosent i TFE i Linköping. I tillegg har Intel jobbet med polymerteknologi på egen hånd.

Side om side

Avtalen representerer også et skritt videre ved at TFE-ingeniører vil arbeide side om side med Intels egne folk i Hillsboro i Oregon i USA.

Samtidig med at den nye Intel-avtalen ble kjent, foretok Opticom også en rettet emisjon hvor det ble hentet inn 320 millioner kroner. Noe av disse pengene vil bli brukt til å øke vår egen utviklingsinnsats i Linköping, sier administrerende direktør Rolf Åberg i TFE. Det betyr videre jobbing mot kretser hvor også prosesseringen, altså selve regnekapasiteten, utføres i polymerteknologi. Men dette ligger ennå lenger frem i tid.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.